Dienst 29 januari: U bent knettergek!

Geert Wilders zei het ooit tegen de toenmalige minister Ellen Vogelaar. Maar wist u dat het ook voor u en mij geldt? ‘U bent knettergek!’ Wat ons bezielt als gemeente van Christus; wat ons gaande houdt; wat de grond is van alles dat wij hopen, het is te bizar voor woorden. Het is dwaas en het is zwak. Precies die kwalificaties horen volgens Paulus bij de God in wie wij geloven. Wij schrikken niet meer zo gauw van wat Geert Wilders roept. Belangrijker is de vraag of wij zelf wel geloven wat Paulus zegt. Durft u in de ogen van deze wereld knettergek te zijn?

Tot de Veertigdagentijd lezen we de eerste twee hoofdstukken van de eerste brief aan de Korintiërs. Vandaag 1 Korintiërs 1, 18 – 31. De evangelielezing sluit daar naadloos op aan: Matteüs 5, 1 – 12. Mensen die aan alle kanten klem zitten, worden door Jezus gezegend met gelukwensen. Niet voor later, maar voor nu.

In deze dienst nemen we afscheid van Stef Tuinstra als organist van de Nieuwe Kerk. Aan een periode van meer dan dertig jaar komt een einde. Niet iets om ongemerkt voorbij te laten gaan. In deze dienst bespeelt hijzelf het orgel en begeleidt hij de samenzang. Voorganger is ds. Evert Jan Veldman.

Digitaal meevieren

Vier de dienst mee via Kerkomroep.

Collectes

Eerste collecte: Kerk in Actie/Ghana

Ghana is een overwegend christelijk land, maar in het noorden vormen christenen een minderheid. Daarom is het belangrijk dat de kerk hier goede leiders heeft, die niet alleen veel Bijbelkennis hebben, maar ook investeren in de dialoog tussen christenen en moslims. Het opleidingscentrum van de Presbyteriaanse Kerk leidt voorgangers, kerkelijk werkers en jeugdleiders hiervoor op. Daarnaast leren jongeren een praktisch vak en leren analfabeten lezen en schrijven in hun eigen dorp. Veel jongeren trekken vanuit het armere noorden naar de hoofdstad Accra. De Ghanese kerk wil het vertrek van jongeren uit het noorden ontmoedigen door hen kansen te bieden in hun eigen dorp. Met steun van Kerk in Actie leren ze een vak en leren zowel volwassenen als jongeren lezen op basis van teksten uit de Bijbel. Zo laat de kerk zien dat ze niet alleen de eigen gemeenteleden ondersteunt, maar ook van betekenis wil zijn voor de omgeving. Dit draagt eraan bij dat christenen en moslims op goede voet met elkaar samenleven in de Noord-Ghanese dorpen.

Tweede collecte: Jong Protestant speelt Sirkelslag

Sirkelslag is het grootste en spannendste interactieve spel tussen kindergroepen en jeugdgroepen uit protestantse gemeenten in heel Nederland. Elk jaar opnieuw strijden jongerengroepen voor de hoogste score bij dit interactieve bijbelspel, dat gemaakt is door de jeugdwerkorganisatie van de Protestantse Kerk. Bij Sirkelslag staat altijd een Bijbelverhaal centraal. Jongeren gaan zo op een
ongedwongen manier met geloofsonderwerpen aan de slag. Voor kerken is Sirkelslag een mooie kans om hen betrokken te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.