Cantatedienst op zondag 4 oktober

[Voor deze dienst is het aantal bezoekers al bereikt, aanmelden is niet meer mogelijk.]

We zijn blij weer een Cantatedienst te kunnen houden. We doen dit met inachtneming van de coronarichtlijnen van de overheid en daarom ook een maximum van honderd bezoekers.

Uitvoerenden

Het Cantate Consort voert Johann Sebastian Bachs Ärgre dich, o Seele, nicht (BWV 186) uit. De muzikale leiding ligt bij Jelte Hulzebos. De solisten zijn Esther Ebbinge (sopraan), David van Laar (alt), Mattijs Hoogendijk (tenor) en Joep van Geffen (bas). Voorganger in deze Cantatedienst, die zoals gewoonlijk om 17 uur begint, is Evert Jan Veldman. Stef Tuinstra bespeelt het orgel. Toegang is gratis, na aanmelding.

BWV 186

Bach schreef Ärgre dich, o Seele, nicht oorspronkelijk voor de derde adventszondag van 1716, in de periode dat hij in Weimar werkte. Hij bewerkte de cantate vervolgens door enkele delen toe te voegen, zodanig dat het voor de 7de zondag na Trinitatis bruikbaar werd. Zo werd het werk uitgevoerd op 11 juli 1723, kort na Bachs aanstelling als Thomaskantor in Leipzig. De cantatetekst is gebaseerd op de tekst uit Marcus 8 waar wordt verhaald van de spijziging van vierduizend mensen die Jezus volgden. De cantate heeft een prachtig openingskoor en aria’s, waarbij de sopraanaria in het tweede deel van de cantate van pure schoonheid is.

Aanmelden

Voor deze dienst is het aantal bezoekers al bereikt, aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.