Cantatedienst: ‘Mache dich, mein Geist, bereit’

Ook dit seizoen is er elke eerste zondag van de maand een cantatedienst in de Nieuwe Kerk. De cantates worden uitgevoerd door het Cantate Consort en barokorkest onder leiding van Jelte Hulzebos, met verschillende solisten. Het muzikale zwaartepunt van de cantatediensten ligt bij Johann Sebastian Bach, maar ook werk van andere componisten is te horen, zoals dit seizoen onder andere het Gloria van Francis Poulenc. Het programma voor dit seizoen vind je op cantatediensten.nl.

In deze oktoberdienst klinkt “Mache dich, mein Geist, bereit” (BWV 115). Dit is een koraalcantate die Bach in 1724 schreef. De cantate citeert de koraaltekst in het openingskoor en het slotkoraal; de overige coupletten zijn vrije poëzieteksten. De alt- en sopraanaria’s zijn van een uitzonderlijke schoonheid en intensiteit, met een opvallende instrumentatie in de sopraanaria van de violoncello piccolo, de traverso en het continuo. Zie hier voor een uitvoerige beschrijving van de cantate.

In deze dienst gaat ds. Evert Jan Veldman voor. Mannes Hofsink bespeelt het orgel. De solisten zijn Agnes van Laar (sopraan), haar broer David van Laar (altus), Olivier Kemler (tenor) en Jaap de Wilde (bas).

Zoals alle diensten in de Nieuwe Kerk is ook deze dienst gratis toegankelijk. Wel staan de cantatediensten onder financiële druk. Willen wij de musici redelijk vergoeden dan is je steun onontbeerlijk. Daarom vragen wij een bijdrage van minimaal € 10,- in de collecte die bij de uitgang van elke cantatedienst wordt gehouden. Bijdragen kan ook via onderstaande knop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.