Kinderverhaal: Klein kan veel!

Mirjam is een beetje stil. Ze heeft op het jeugdjournaal huizen gezien waarop een bom is gegooid. Het was in het land waar Fatima geboren is. Weg slaapkamer! Weg mooie speelhoek! Iedereen was bang. ‘Wordt het nog een keer anders?,’ vraagt Mirjam aan Jezus. ‘Of blijft het altijd zo?,’ vraagt ze als het stil blijft. Jezus schudt van ‘nee’. ‘Ik zoek naar een verhaal,’ zegt hij.

Het is het verhaal van David en Goliat. David is een herdersjongen. Goliat is een tank. Nou ja, zo ziet hij er uit: groot, sterk, van ijzer en gevaarlijk. Waar hij komt, daar ziet het er uit als in het land van Fatima: alles kapot en iedereen bang. David heeft een harp. Hij maakt muziek en hij zingt liedjes over God en over jou en over zijn schapen. Als je hem hoort ga je vanzelf luisteren. Of je nou een mens bent of een schaap. Maar voor wie loert op zijn schapen, heeft David een slinger. Daarin past een steen en daarmee kan hij heel goed mikken. Als David je raakt, dan probeer je het nooit weer. Of je nou een rover bent of een roofdier.

Het hele land was bang voor Goliat, de tank. Niemand die hem durfde te stoppen. David zag hoe bang de mensen voor Goliat waren. En hoe kapot het land ging. ‘Als u niet weet hoe u de mensen kunt beschermen tegen het geweld van Goliat, mag ik het dan proberen?,’ vroeg David aan de koning. En dat mocht. Ook al wist de koning niet hoe een herdersjongen een tank kon verslaan.

David zingt een liedje; ‘God is mijn herder. Ik hoef niet bang te zijn.’ Hij bukt en ziet een mooie gladde steen voor in zijn slinger. Daar komt Goliat aan met veel lawaai: groot, sterk, van ijzer en gevaarlijk. Nog even en hij dendert over David heen. Dan suist er een steentje door de lucht. Die raakt Goliat precies tussen zijn ogen. Hij wankelt. Hij valt. Hij doet het niet meer. Iedereen juicht voor David, de herdersjongen. Alle soldaten gaan naar huis. Het is tijd om te leven!

‘Echt gebeurd?,’ vraagt Micha. ‘Zo echt, dat het altijd opnieuw kan gebeuren,’ zegt Jezus, ‘zelfs in het land van Fatima.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.