Kinderverhaal: ‘Houd de dief!’

Lezing:    Lucas 20, 9 – 19

Mirjam is bezig onkruid te trekken in de tuin van opa Bram. Micha loopt met pijl en boog rondjes om de tuin. Hij kijkt naar alle kanten, met zijn rug naar de tuin. Zijn gezicht staat op onweer. ‘Wat zie jij er gevaarlijk uit,’ zegt Jezus. ‘Mag ik door?’ Micha knikt. ‘Wat is er aan de hand?,’ vraagt Jezus. ‘Er zijn weer rode bessen gestolen,’ vertelt Micha. Jezus kijkt. Het klopt. Er zitten minder rode bessen aan de struik dan gisteren. ‘En als er straks eindelijk appeltjes aan mijn boom zitten, dan gebeurt er precies hetzelfde als ik niet oppas,’ zegt hij. En daarom loopt Micha rondjes met pijl en boog. Om de dieven te verjagen.

‘Heb je zelf de rode bessen al geproefd?,’ vraagt Jezus. Ja, dat heeft Micha. En ze waren erg lekker. Maar nu heeft hij geen tijd voor de bessen. Hij moet opletten. ‘Zijn de rode bessen gestolen of vond iemand anders ze ook lekker?,’ vraagt Jezus. Wat is dat nou voor een vraag? Als ze niet van jou zijn, moet je er af blijven. ‘Zijn de rode bessen in de tuin van opa Bram van jou?,’ vraagt Jezus. Micha denkt na terwijl hij op de uitkijk staat. ‘Je hebt niet eens tijd om te kijken hoe mooi rood ze zijn en hoe lekker,’ zegt Jezus. ‘Ze groeien aan de struik. Die wortelt in de aarde. De rode bessen zijn een cadeautje van de aarde. Ze zijn niet van jou. Ze zijn niet eens van opa Bram. Ze zijn om van te delen en om naar elkaar te lachen en te zeggen: ‘Hmmm, lekker hè?’

Micha staat nog steeds op wacht. Waar zijn de dieven? ‘Ik weet wie de dieven zijn!,’ zegt Mirjam. Micha draait zich om. Mirjam wijst. Twee vogels eten vrolijk hun buikje rond. Jezus komt naar Micha toe. Hij heeft twee takjes vol rode bessen in zijn hand. ‘Een voor jou en een voor mij,’ zegt hij. Micha legt zijn pijl en boog neer. Anders kan hij geen bessen eten. ‘Ik weet al wat we gaan doen,’ zegt Micha, ‘We doen een net over de ene struik en over de andere doen we niks. De bessen van die struik zijn voor de dieven.’ Dat vinden Mirjam en Jezus een super goed idee.    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.