Kinderverhaal: hoe is God in het echt?

‘Jij kent God,’ zegt Micha tegen Jezus. ‘Vertel eens, hoe is hij in het echt? Is hij streng? Of juist grappig?’ ‘En is God een man of is God een vrouw?,’ vraagt Mirjam. Jezus grijpt naar zijn hoofd. Wat een vragen! Gelukkig weet hij een verhaal.

‘Noömi denkt dat God streng is. Een soort donkere wolk. Ze kan niet meer om God lachen,’ zegt Jezus. Noömi is met haar man en twee zoons gevlucht voor de honger. In het buitenland ging eerst haar man dood. En daarna haar twee zoons. Nu is ze weer thuis gekomen. Er staat weer koren op het land. Er is weer eten.

Noömi is niet alleen gekomen. Ruth is meegekomen uit dat verre land. Ruth was getrouwd met een van haar zonen. Samen hebben ze niks. Maar Ruth gaat naar de boer om koren op te rapen dat na het maaien is blijven liggen. Van koren maak je meel. Van meel maak je brood. En brood kun je delen. ‘Kom, Noömi, neem en eet. Daar word je weer mens van.’ ‘Ruth lijkt op God,’ zegt Jezus. ‘Dus God is een buitenlandse vrouw,’ zegt Micha. Jezus knikt. ‘Geen donkere wolk,’ zegt Mirjam.

De boer waar Ruth koren raapt heet Boaz. Bij hem kun je goed zijn. Hij laat extra veel koren liggen na het maaien. Hij kent het verdrietige verhaal van Noömi en Ruth. Boaz weet niet wat hij zeggen moet. Maar hij weet wel wat hij doen moet. Zorgen dat er brood op tafel komt bij Noömi en Ruth. Totdat, wie weet, de zon weer schijnen gaat.’ ‘Boaz lijkt op God,’ zegt Jezus. ‘Dus God is een man?,’ zegt Micha verbaasd. ‘En een vrouw,’ zegt Mirjam. ‘Geen donkere wolk,’ zegt Micha. ‘En niet ver weg,’ zegt Mirjam.

‘Zo is het!,’ zegt Jezus. ‘En weet je? Op een dag straalde Noömi weer en kon ze weer lachen met God.

Lezing:    Ruth 1, 22 – 2, 23
In de koffer: korenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.