Kinderverhaal: Duurt lang

This content has been archived. It may no longer be relevant

In de tuin van opa Bram hebben Mirjam en Micha een eigen hoekje. Mirjam heeft in de herfst bloembollen in de grond gestopt. Nu de lente er aan komt, steken overal narcissen hun kopjes omhoog. Sommige bloeien er al vrolijk op los. Micha heeft in de herfst een appelboompje geplant. Die stond op zijn verlanglijstje. Hij is gek op appeltjes. En deze zien er ook nog mooi uit. Rood en geel en rond. Er hangt een kaartje aan de boom met veel appeltjes tussen de bladeren. Zo gaat het worden.

Maar wanneer? Mirjam heeft al een paar narcissen kunnen plukken voor thuis op de vaas. Het appelboompje is nog niks gegroeid. Zoals Micha hem geplant heeft, zo staat hij er nog steeds. Nog geen blaadjes. Nog geen bloemetjes. Laat staan appeltjes. Soms denkt Micha dat het boompje zelfs kleiner is geworden. Maar Mirjam zegt dat dat niet zo is.

Micha gaat naast Jezus zitten op de oude omgevallen boom. Hij kijkt nog eens naar zijn appelboompje en zucht eens diep. ‘Duurt het je te lang?,’ vraagt Jezus. Micha knikt. ‘Ik geloof nooit dat er appeltjes aan gaan groeien,’ zegt hij. ‘Hij is nog net zo klein als toen ik hem heb geplant. Ik kan hem er net zo goed weer uithalen. Dan hoef ik ook niet te wachten op appeltjes die toch niet komen.’

Jezus kijkt Micha aan. ‘Geduld,’ zegt hij. ‘Zorg maar goed voor het boompje. We doen er wat mest bij. En als het te droog is, komen we met de gieter. Dit jaar komen dan de eerste blaadjes en volgend jaar de eerste bloesem. En daar zijn we dan net zo blij mee als met de eerste appeltjes het jaar daarna.’ ‘Zo lang wachten?,’ denkt Micha. ‘Weet je zeker dat er dan appeltjes aan de boom zullen groeien?,’ vraagt hij. Jezus schudt zijn hoofd. ‘Zeker weet ik het niet,’ zegt hij. ‘Maar met veel geduld en goede zorg kunnen er de mooiste dingen gebeuren.’ ‘Hoe weet je dat zo zeker?,’ vraagt Micha. ‘Van God geleerd,’ zegt Jezus.

Lezing: Lucas 13, 1 – 9
In de koffer: Appel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.