Kinderverhaal: droomland

Van onder uit de verkleedkist, goed verstopt onder alle kleren, haalt Mirjam een wandelstok tevoorschijn. ‘De wandelstok van Grootopa!,’ roept ze. ‘Vertel!,’ zegt Jezus. Dat is niet moeilijk. Mirjam ziet hem nog zo voor zich, zittend op het bankje, leunend op de wandelstok. Hij was de papa van opa. ‘Dag mijn meisje, was je daar weer?,’ zei hij altijd tegen Mirjam. Als Mirjam naast hem kwam zitten, vertelde hij verhalen over een land om van te dromen. ‘Waar is dat land?,’ vroeg Mirjam dan. En dan keek Grootopa in de verte en wees hij met zijn wandelstok: ‘Daar, daar ergens moet het zijn, mijn meisje.’ ‘Hij is meer dan honderd jaar geworden,’ vertelt Mirjam.

‘Heette hij soms Jozef?,’ vraagt Jezus. ‘Die werd ook meer dan honderd jaar. Hij was ook Grootopa. Aan alle kinderen die naast hem kwamen zitten vertelde hij wat hij had meegemaakt: over de diepe put waarin zijn broers hem hadden gegooid, over de villa van meneer en mevrouw Potifar waar hij hoofd van de huishouding was, over de lange tijd in de gevangenis en over de nog langere tijd dat hij eerste minister van de koning was. En natuurlijk over die mooie dag dat hij zijn broers weer zag en alles goed kwam. O ja, en over al zijn dromen. Hij had verstand van dromen. Elk kind vertelde hem zijn dromen.

‘Er is een land om van te dromen,’ zei Jozef altijd. ‘Daar komt God de tranen drogen van mensen in de put. God tilt ze op en houdt ze hoog. Daar dekt God zelf de tafel en deelt hij het eten met alle kinderen, zodat er geen eentje honger heeft. Dat land is daar.’ Jozef wees dan met zijn wandelstok. ‘Als jullie er naar toe gaan, en ik ben dood en begraven, til dan de kist maar uit de kuil en neem me mee naar het land om van te dromen. Want daar is mijn thuis.’

‘Echt gebeurd?,’ vraagt Micha. ‘Echt gebeurd!,’ zegt Jezus. ‘Niet gedroomd?,’ vraagt Micha. Jezus lacht. ‘Wel gedroomd. Elke dag moet je kunnen blijven dromen van dat land,’ antwoordt hij.

Lezing:    Genesis 50: 22 – 26
In de koffer: Wandelstok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.