Kinderverhaal: De oorlog heeft verloren

Lezing:    1 Samuël 17, 31 – 58

Mirjam en Micha hebben madeliefjes geplukt. Heel veel. Nu delen ze die aan uit aan iedereen die ze tegen komen. Ze zingen erbij: ‘Vrede wens ik je toe / liefde wens ik je toe / Moge God je behoeden, / leef met zijn liefde, / vrede wens ik je toe’

‘Dat is lief van jullie!,’ zegt een mevrouw. ‘Wij zijn niet lief,’ zegt Mirjam. ‘Wij zijn het zat,’ zegt Micha. ‘Wat?,’ vraagt de mevrouw. ‘De oorlog die grote mensen maken,’ zegt Micha. ‘Doet u er ook aan mee?,’ vraagt Mirjam. De mevrouw kijkt schaapachtig naar haar madeliefjes. Ze weet even niet wat ze zeggen moet.

Als alle madeliefjes zijn uitgedeeld en ze uitgezongen zijn, gaan ze bij Jezus onder de grote boom zitten. Hij heeft een verhaal voor Mirjam en Micha. Voor Jezus begint, haalt hij het kleine beeldje uit zijn rugzak: Het is David. Een herdersjongen met krullen. Hij heeft alleen een slinger bij zich. Daar kun je steentjes mee gooien. Om schapen aan het schrikken te maken. Als ze te ver bij de kudde vandaan lopen.

‘Er is oorlog,’ vertelt Jezus. ‘De vijand heeft een reus in het leger. Het is net alsof hij van ijzer is gemaakt. In zijn eentje kan hij de wereld aan. Zijn tegenstanders gaan er allemaal aan. Wie kan hem stoppen? ‘Ik wil wel,’ zegt David tegen zijn koning. Die geeft hem zijn allerbeste wapens. Maar David wil geen wapens. Hij heeft zijn slinger. En wat steentjes. Verder niks. De reus valt bijna om van het lachen. Hij stormt op David af. De slinger van David zwaait. Het steentje schiet weg en raakt de reus net onder zijn helm. En hij valt om. Het is voorbij. De oorlog heeft verloren.

‘David hoort bij ons,’ zegt Mirjam. Micha knikt: ‘Wij blijven madeliefjes plukken en ons liedje zingen. Tot de oorlog heeft verloren.’  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.