Alledag

Voor elke dag, zo lang het Coronavirus het leven ontregelt, een hart onder de riem gestoken door ds. Tirtsa Liefting en ds. Evert Jan Veldman.

19 maart ’20
Ze zeggen wel dat het onkruid is. Maar ik word er elk jaar weer ongelooflijk blij van: speenkruid. Begin maart zie je het frisse groen dat de bodem bedekt onder de bomen. Een paar weken later is de grond bezaaid met gele zonnetjes. Om volop van te genieten. In mei verdwijnt het speenkruid weer. Even snel als het gekomen is. Alsof het er niet geweest is. Als dat onkruid is, zijn wij het ook. ‘De mens is als gras, hij bloeit als een veldbloem,’ zegt Jesaja de profeet. Misschien wel des te mooier omdat hij teer en eindig is.
Als je denkt dat alles om jou draait en denkt de eeuwigheid te moeten bezitten, vergeet je zomaar wat het speenkruid wel weet: we horen bij elkaar en bloeien samen op, zolang we leven.
Misschien ontdekken we deze dagen in maart weer hoezeer we op elkaar zijn aangewezen en het niet redden met hamsteren; dat we voor elkaar de zon zijn waar we ons aan warmen: een telefoontje dat langer mag duren, het aanbod om een boodschap voor jou te doen, zo maar een mens op straat die tegen je zegt: ‘Het is wel wat he?’ en die wacht op wat je antwoordt, het delen van een gedachte als deze, een gezamenlijk applaus voor de zorg.
Zullen deze weken, deze maanden, ons leven voor altijd veranderen? Misschien gaat het virus wel gelijk op met het speenkruid en verdwijnt het weer in mei. Alsof het er niet geweest is. Dan zouden we zomaar weer kunnen vergeten wat het speenkruid ons geleerd heeft. Dat zou toch eeuwig zonde zijn?

Dank voor wat er deze dagen in ons wakker wordt, God. Het besef dat we elkaar gegeven zijn. Neem van ons weg de angst voor eindigheid. En laat op de open plek die dat achter laat in onze ziel het speenkruid bloeien. Onvergetelijk mooi. En dat er daar dan op dat bed van bloemen volop ruimte is voor het gebed voor mensen die het zwaar hebben. Dat zij en wij de wonderlijke ontdekking mogen doen niet alleen te zijn. Amen.

Lees hier meer berichten voor Alledag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.