Alledag

This content has been archived. It may no longer be relevant

Voor elke dag, zo lang het Coronavirus het leven ontregelt, een hart onder de riem gestoken door ds. Tirtsa Liefting en ds. Evert Jan Veldman.

28 april ’20
Eergisteren waren corona-besmette nertsen in het nieuws. Het virus kent niet alleen het kunstje van overdracht van dieren op mensen. Het lukt nu ook andersom. Nou moeten we het virus ook weer niet te veel eer geven. Zonder mensen, die dieren dicht op elkaar in kooien stoppen, was dit dubbele kunstje nooit gelukt. Ik heb het helemaal gehad met mijn soort.
Gisterenmorgen liep ik in alle vroegte bij de verder verlaten straat. Een prachtige zonovergoten morgen. Omgekeerd evenredig aan onrustige gedachten waarin ik was verzonken en waarin het begrip schuld niet ontbrak. ‘Er is geen direct gevaar voor de volksgezondheid,’ had de minister gezegd ter geruststelling. ‘Wel voor het nertsenvolk in gevangenschap,’ dacht ik.
Een bloesem dwarrelde traag voor mijn ogen naar beneden. Ik keek omhoog. Dat kun je niet genoeg doen als je in donkere gedachten bent verzonken. Het was alsof ik onder een ereboog van bloesem doorliep. De natuur maakt geen verwijten. Al wandelend verdween elke afstand met de omgeving. Er was niemand te bekennen om anderhalve meter afstand van te houden. Alles was met alles verbonden. Ik zag kauwtjes op de rug van een paard haren plukken om hun nesten van voering te kunnen voorzien. Het beest liet het ongestoord toe. Ik had het nog nooit eerder gezien. Waarschijnlijk omdat ik doorgaans te druk ben om van a naar b te komen of om de dingen naar mijn hand te zetten.
Wie weet worden we echt wijzer van deze tijd. Wijzer van de bloesem, van de kauwtjes en van het paard.

Goede God, dank voor de bloesem, voor de kauwtjes en voor het paard. Dank voor de nieuwe ogen waarmee ik mijn omgeving bekijk en zie hoe u het wie weet voor ogen had. Dank voor het ‘ja’ waarmee u de wereld omarmt. Dank voor het ‘nee’ dat u uitspreekt over onze blindheid waarmee wij uw schepping teisteren en menen die ons toe te kunnen eigenen. Bekeer ons en vergeet de nertsen niet. Amen.

Lees hier meer berichten voor Alledag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.