Alledag

Voor elke dag, zo lang het Coronavirus het leven ontregelt, een hart onder de riem gestoken door ds. Tirtsa Liefting en ds. Evert Jan Veldman.

16 april ’20
De merel zingt. Verder is alles stil. De stratenmakers zijn er nog niet. Kunstenaars zijn dat trouwens. Gisteren liep ik nog over een kruising die bijna klaar was. Met zo’n lichte bolling, die er voor zocht dat hemelwater (ja, wanneer komt het weer?) de put weet te vinden. Vandaag ligt de kruising erin.

De straat is maakbaar. De toekomst niet. Dat hadden we al lang kunnen weten. Maar dat wilden we niet. We waren de stratenmakers van onze eigen toekomst. Nou ja, we deden alsof. Maar niet zoals kinderen dat kunnen. We deden het veel te ernstig. We bezwoeren de werkelijkheid om naar ons te luisteren. En we vergaten zomaar dat die geen oren heeft. Of misschien heeft de werkelijkheid wel oren, maar zijn het die van ons en van de dieren. Als we goed geluisterd hadden in plaats van ons druk maken en de werkelijkheid bezweren, dan hadden we gehoord dat er maar één werkelijkheid is en dat wij daar deel van uitmaken – een ingenieus samenspel van alles wat leeft of louter is.

Ik hoor de merel zingen. Wat weet hij van een intelligente Lockdown? Hij weet niet hoe lang die zal duren en of alles ooit nog weer normaal wordt. Hij zingt gewoon. Omdat het er de tijd voor is. Hij zingt prachtig. Ik luister. Ik weet niet wat de dag ons vandaag weer brengen zal. Maar hoe mooi.

Goede God, er valt ons zo veel uit handen deze tijd. We rekenen ons suf, vangen de krimp en de ziekenhuisbedden in getallen. Om maar te verhullen dat we de grip kwijt zijn. Help ons daarmee te leven en om het samen te dragen, samen te voelen dat zelfs het zwaarste daardoor lichter wordt. Dank voor de mensen. Dank voor de merel. Dank voor de toekomst die ons opzoekt. Blijf met ons wachten, God. Amen.

Lees hier meer berichten voor Alledag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.