Alledag

Voor elke dag, zo lang het Coronavirus het leven ontregelt, een hart onder de riem gestoken door ds. Tirtsa Liefting en ds. Evert Jan Veldman.

11 april ’20
Dinsdagavond, toen de klok van de Nieuwe Kerk twaalf uur sloeg, zaten we rond de grote tafel in de kerk. Anderhalve meter uit elkaar. Maar de fles huiswijn op de tafel vergoedde veel. We waren moe maar voldaan. Alle opnames waren gemaakt. Vanaf drie uur waren we in de weer geweest. Twee dagen lang hebben we ‘gedraaid’ om Pasen in beeld te brengen. Heel de Stille week.
Stukjes van de Witte Donderdag en van de Goede Vrijdag kwamen op één avond samen met de Paasnacht. Te vroeg en niet in de juiste volgorde. Maar het hinderde niet. Wat een intense belevenis. Met tot slot het heffen van het glas.
We hoefden elkaar niet te vertellen dat we in een bijzondere tijd leven. Verwarrend, net als al die verschillende liturgische momenten door elkaar heen. Donker, als de Nieuwe Kerk op de late avond. Krachtig, als die kleine gemeenschap rond de tafel. Hoopvol, omdat er zich iets nieuws aandient wat zich nog maar lastig onder woorden laat brengen. Ontluikt er iets, waar zelfs de lente niet aan tippen kan?
Vandaag is het Stille Zaterdag. Een dag, die niet om grote woorden en duidingen vraagt. Hoor je hart kloppen. Laat gedachten maar komen en gaan. Maar een ding weet ik wel zeker: wat we deze dagen vieren in afzondering en in gemeenschap ligt na 2e Paasdag niet achter ons. Het geheim gaat met ons mee. En wat ik in andere jaren nooit gedaan heb, ga ik nu wel doen: de Stille Week herbeleven als die al lang en breed achter ons ligt.

Goede God, er is iets met de diepte en het donker, met de angsten en de somberheid: ze zijn niet alleen. Ook al voelt het wel zo. We hoeven er niet aan voorbij te gaan, als we dat al zouden kunnen. Het wordt gezien, gehoord. Hoe? U mag het weten. Bekleed ons met het licht van Pasen. Dat er een nieuwe tijd mag dagen. In Jezus’ naam. U weet wel. Amen.

Lees hier meer berichten voor Alledag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.