Alledag

Voor elke dag, zo lang het Coronavirus het leven ontregelt, een hart onder de riem gestoken door ds. Tirtsa Liefting en ds. Evert Jan Veldman.

4 april
Rutger Bregman schreef een boek ‘De meeste mensen deugen’. Het is een dikke pil waarin hij een al te zwart mensbeeld te lijf gaat. Ik kreeg het van een vriend. Hij had het dubbel. Ik moet het nog lezen, maar ik ben bang dat ik hem nu al gelijk moet geven. Overal staan in deze gekke tijd mensen op die graag wat willen doen voor een ander, die het gevoel heeft afgesneden te zijn van de rest van de wereld. Maar het is nog helemaal niet zo makkelijk om iedereen die deugt te koppelen aan iemand die precies daarop zit te wachten: een mens die deugt. Een met een luisterend oor. Een die de lach op je gezicht terug brengt. Een die snapt dat een klein gebaar van grote betekenis kan zijn.

Maar misschien weet je ook uit eigen ervaring dat je vinger opsteken omdat je het niet redt een grote kunst is. Hoe lang al worden we opgevoed met de gedachte dat zelfredzaamheid het hoogste goed is? Mooi niet! Het hoogste goed is je vinger op durven steken omdat je het alleen niet redt. Net als iedereen. En zeggen ‘Hallo, hier ben ik’ is alleen veilig tussen mensen die van zichzelf ook weten dat ze kwetsbaar zijn als jij. Hoed je voor de mensen die zich met net iets te veel overgave op een behoeftige storten! Misschien deugen ze wel, maar dan moeten ze dat eerst nog wel leren.

Dank voor al die mooie mensen, God. Even onbeholpen als ikzelf. Alleen zo kunnen we voor elkaar steun en toeverlaat zijn. Niemand van ons weet waar deze tijd ons brengen zal. Wat hebben we elkaar nodig om zonder antwoorden de dag van morgen tegemoet te gaan. Wees onze reisgenoot. Kome wat er komt. Amen.

Lees hier meer berichten voor Alledag.

One thought to “Alledag”

  1. Ik heb het boek ook gelezen en Bregman heeft het met vaart en niet zonder humor geschreven.
    In die zin is het een pageturner. En eerlijk gezegd slaat hij een luchtiger toon aan dan jij in deze overweging. Of die toon realistischer is dan die van jou is een ander verhaal. Maar daarvoor kan je beter eerst het boek lezen.
    Goede dienst en goede zondag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.