Zomerdagje

This content has been archived. It may no longer be relevant

Zomerdagje is de opvolger van Alledag. Miniatuurtjes om de lezer een hart onder de riem te steken in Corona tijd. Nu twee keer in de week: op dinsdag en op vrijdag.

11 augustus ’20
Ik probeerde een gesprek te volgen. Maar dat werd een hele uitdaging. En dat kwam door het woord uitdaging. Het werd zo veel gebezigd dat ik begon te turven. Het gespreksonderwerp ben ik vergeten. U moet maar van mij aannemen dat het een serieus onderwerp was.
Bijna alles heet tegenwoordig een uitdaging. Het is een hele uitdaging om tijdens deze hittegolf het huis een beetje koel te houden. Het is een uitdaging om op een vol terras de anderhalve meter afstand te bewaren. En wat dacht u van de uitdaging om de moed niet te verliezen als de opdrachten zijn opgedroogd vanwege Corona en het spaargeld op is?
Het woord gaat er van uit dat het met een beetje goede wil toch moet lukken. Dat kan zo zijn. Ik word altijd weer vrolijk van creatievelingen die een mislukking weten om te bouwen tot een succes, omdat ze niet voor één gat te vangen zijn. ‘Elk nadeel heb z’n voordeel,’ zei ’s lands grootste balkunstenaar al.
Maar doorgaans gaat achter het woord uitdaging de nodige eenzaamheid schuil. Het woord suggereert dat de werkelijkheid een speelveld is, waarop er door jou van alles te winnen valt. Geen teamsport. Je bent meer een gamer. Ik denk dat het leven geen spel is. Eerder een gedoetje, zoals René Gude het noemde. En dat gedoetje kan meer dan de moeite waard zijn, als we elkaar niet alleen laten.
Tijdens de ochtendwandeling met de hond mijmerde ik over de vraag wat het tegenover zou kunnen zijn van de uitdaging. Uit – aan, uit – in. Ik kwam tot ‘inkeer’ en ‘aandacht’. Twee woorden, die geen boksring maken van de werkelijkheid. Met tijd om je zelf onder ogen te komen, zonder direct in de verdediging te hoeven. En om de ander aan te zien, die jou te denken geeft.

Toen ik was uit gemijmerd viel mijn oog op een electrische deel scooter (GO sharing) die de stoep in beslag nam. Goed voor het milieu. En delen schijnt het nieuwe hebben te worden. Wie weet. Maar ik moest toch even denken aan het oude mens, dat ’s morgens psalmen zingend achter haar rollator rond de vijver loopt. ‘Dat wordt nog een hele uitdaging voor haar om langs die scooter te komen,’ dacht ik.

Evert Jan Veldman

2 gedachten over “Zomerdagje”

  1. Ik heb een technische vraag: ik deel nog wel eens wat met een leesgroepje. Ik kopieer het stuk en plak het dan op de WhatsAppgroep. Is het ook mogelijk dat er een link naar WhatsApp onder komt te staan? Met deze kleine stukjes gaat het overigens prima, maar met preken is het een hele heisa.
    Hartelijke groet, Johan

  2. Mooi om te komen van de uitdaging naar inkeer en aandacht. Een opdracht voor de vele jonge mensen ( eerste jaars studenten) die hier in Groningen nu hun weg moeten vinden in deze vreemde tijd. Voor hen, en voor ons. Misschien dat ze dan leren hun GO scooters iets socialer neer te zetten. Dank voor deze zomer gedachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.