Zomerdagje

This content has been archived. It may no longer be relevant

Zomerdagje is de opvolger van Alledag. Miniatuurtjes om de lezer een hart onder de riem te steken in Corona tijd. Nu twee keer in de week: op dinsdag en op vrijdag.

31 juli 2020

  1. “Peace, Be Still”, James He Qi (1998) ~ In sprekende kleuren, die ons doen denken aan glas-in-lood ramen, verbeeldt He Qi hoe Christus het water tot bedaren brengt. Hij mengt Chinese volkskunst met moderne Westerse kunst.
  2. “Calming the Storm”, Alfred Thomas (1948) ~ Christus wordt getoond als een Indiase Heilige, een incarnatie die herkenbaar is voor niet-christenen en een richtpunt van toewijding en aanbidding voor Aziatische christenen.
  3. “Christus in de storm op het meer van Galilea” – Rembrandt van Rijn (1633) ~ Het schilderij wordt gekenmerkt door grote dramatiek en sterke licht-donker contrasten. Rembrandt heeft zichzelf in het midden van de boot afgebeeld, terwijl hij zijn muts vasthoudt grijpt hij een touw.

Drie schilderijen… uit verschillende tijden en plaatsen, maar met hetzelfde thema. Universeel, maar toch ook heel eigen, persoonlijk en concreet. En is dat ook eigenlijk niet wat we in het verhaal zien? Christus die machtiger is dan de storm. De universele Christus groter dan onze menselijke geschiedenis en persoonlijke ideeën. Maar tegelijk Jezus die, dwars door de storm heen, naast zijn discipelen in de boot zit. Die zichzelf aan ons laat kennen in onze tijd, in onze eigen culturele context en persoonlijke situatie.

Richard Rohr schrijft in zijn boek The Universal Christ: ‘God houdt van dingen door die dingen te worden’.

Een besef en ervaring die juist in de afgelopen maanden weer meer bij mij naar boven kwam. In de storm van onzekerheid, teleurstellingen, tegenslag en eenzaamheid die het coronavirus met zich meebrengt, zit Jezus naast ons in de boot en deelt hij in onze ervaringen en pijn. En tegelijk, staat hij daar als de bron en de focus van onze hoop. Christus die groter en sterker is dan welke storm dan ook. Hij die zegt: “Peace, Be Still”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.