Lentedagje

This content has been archived. It may no longer be relevant

‘Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.’ Het is een van de meest bekende citaten van de Deense denker Sören Kierkegaard. Er zijn tijden waarin je aan dat achterwaarts begrijpen maar niet toekomt, omdat het voorwaarts leven je op sleeptouw neemt. Ik herinner me nog de jongen die leerde waterskiën: de lijn strak houden, de benen recht. Niet denken en gaan! De toekomst trekt. Minister Hugo de Jonge zegt dat we met een beetje geluk in september van bijna alle beperkingen verlost worden. Als dat zo is, dan is deze zomer er om uit het water getrokken te worden. Meiden en jongens die leren waterskiën. Ik gun het ze zo. Gaan! En het leven weer voorwaarts leven.

Over anderhalve week begint de sportzomer met het EK voetbal voor mannen. Maar de oranjekoorts wil toch nog niet echt komen. Ondanks het veelvuldig ‘naar links, naar rechts’ van de Snollebollekes op tv. Dat is niet gek. Het achterwaarts begrijpen van wat ons in de pandemie is overkomen, vraagt onze aandacht. Gewoon maar gaan zonder achteruit te kijken is blijkbaar geen optie. Genieten van de ruimte die zich aandient, gaat gelijk op met het begrijpen van wat het afgelopen jaar met ons gedaan heeft. Individueel en collectief.

Gisteren viel er een bericht van overlijden op de deurmat. Een kostbaar mens kijkt me aan vanaf de kaart. We hebben elkaar lange tijd niet kunnen zien. Maar ze voelt als heel dichtbij. Misschien is dat wel wat ik onbewust geoefend heb in Coronatijd en wat ik nu achterwaarts begrijp: het weten dat je met duizend draden met anderen verbonden bent. Als straks de waan van de dag mij weer op sleeptouw neemt, dan is het een hele troost om te weten dat het sleeptouw geweven is uit al die draden en dat de toekomst meer is dan de waan van de dag.

Verbinding is een modewoord geworden. Verbinding met elkaar. Verbinding met alles wat leeft. Verbinding wereldwijd. Maar wat zullen we die verbinding nodig hebben om voorwaarts te kunnen leven.

Evert Jan Veldman

Lentedagje is de opvolger van Winterdagje. Miniatuurtjes om de lezer een hart onder de riem te steken in Corona tijd. Twee keer in de week: op dinsdag en op vrijdag. De schrijvers zijn Tirtsa Liefting, Matty Metzlar, Tim Smid, Evert Jan Veldman, Alexandra Matz, Erwin Landman, Marieke Laauwen, Arjen Zijderveld, Joanneke Smeenk en Wouke Mollema

One thought to “Lentedagje”

  1. Een zeer geslaagde toepassing van de woorden van Søren Kierkegaard. Wat kunnen wij nu en in de eerstkomende tijd hier veel aan hebben . 👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.