Herfstdagje

This content has been archived. It may no longer be relevant

11 december 2020

Inmiddels klinkt de kerstmuziek hier al weer een aantal weken door de kamer. Van de meest bekende kersthits, via allerlei nieuwe interpretaties, tot de klassieke ‘Christmas Carols’. En zo klonk er vanochtend:  ‘O tidings of comfort and joy, comfort and joy’. Met kerst gaan ze hand in hand.

Gisteren stonden we tijdens de Rondom-30 kring stil bij Prediker 3, die bekende tekst waar staat ‘… er is een tijd om te huilen en een tijd om te lachen, een tijd om te rouwen en een tijd om te dansen…’. Het zet ons stil bij de realiteit die niet altijd ‘joyful’ is. Het voedt de hoop dat er weer andere tijden komen, maar geeft ook de ruimte om daadwerkelijk te rouwen of te huilen zonder daar al te snel aan voorbij te lopen.

Misschien is dat ook wel wat we deze kerst nodig hebben. ‘Comfort and Joy’ bevat zowel de hoop dat Kerst vreugde zal brengen na een jaar wat vaak verre was van wat we hadden gehoopt, maar ook de erkenning dat – wanneer we in het afgelopen jaar een geliefde verloren, worstelden met onzekerheid in ons werk of spanningen in het gezin, of wanneer we nog steeds niet samen kunnen komen met hen die we liefhebben – we misschien nog helemaal niet klaar zijn om mee te doen in het gejubel.

Misschien juist deze Kerst aan ons als individu, samen en als Kerk om ‘blij te zijn met wie zich verblijdt en verdriet te hebben met wie verdriet heeft’ (Romeinen 12: 15).

Herfstdagje is de opvolger van Zomerdagje. Miniatuurtjes om de lezer een hart onder de riem te steken in Corona tijd. Twee keer in de week: op dinsdag en op vrijdag. Naast de inmiddels vertrouwde schrijvers: Tirtsa Liefting, Matty Metzlar, Tim Smid en Evert Jan Veldman, zijn vier gastcolumnisten gevraagd: Alexandra Matz, Erwin Landman, Marieke Laauwen en Arjen Zijderveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.