Herfstdagje

This content has been archived. It may no longer be relevant

foto: Noorderplantsoen: Stanzi Systra

Het moet inmiddels al wel tien jaar geleden zijn geweest. Mijn toenmalige vriendin – inmiddels vrouw – en ik stonden op het punt om op zondagavond de trein naar Groningen te pakken. Bij het uitzwaaien zei m’n schoonmoeder: ‘Als je nog met oma belt deze week, vertel dan maar niet dat jullie veel met de trein reizen. Ze begint er de laatste tijd steeds weer over hoeveel ongelukken er gebeuren met de trein.’ We knoopten het goed in onze oren voor de eerstvolgende keer dat we belde met oma.

Het duurde nog geen vijf minuten of het thema ‘gevaarlijke treinen’ werd van de andere kant van de lijn opgeworpen. Ik vermoed dat we iets sussends hebben gezegd in de trant van ‘Nee hoor oma, we gaan misschien maar 1x per week met de trein, en we zullen heel goed uitkijken.’ Je vraagt je af, wat valt er nu uit te kijken met treinreizen?

Behalve dat oma soms een beetje in de war begon te raken, stond de hele dag het NOS journaal herhalingen uit te zenden. Er was inderdaad iets met een trein gebeurd die week, maar doordat oma dat nieuws waarschijnlijk tien keer op een dag hoorde werd het item voor haar opgeblazen tot gigantische proporties.

Nu kun je denken: oude vrouw, lichtelijk verward, kleine wereld, enzovoort. Toch denk ik dat er iets gebeurde met oma, waar wij in deze tijd ook last van kunnen hebben: het bombardement van nieuwsitems over corona, waardoor het thema misschien nog wel groter wordt dan dat het al is.

En bekende Zweedse meubelgigant heeft al tijden de leus; ‘aandacht maakt alles mooier’. Ja, denk ik dan, als het mooie dingen zijn wel ja. Maar aandacht maak ook dingen lelijker. Soms, als je goed gaat kijken zie je pas hoe rot de dingen echt zijn. Oftewel: aandacht maakt dingen vooral groter. Dat gaat denk ik ook zeker op voor Corona. Hoe meer je er over leest, hoe groter het wordt. En je vraagt je af, kun je het ook te groot en allesbepalends laten worden in je leven, zodat dat de aandacht voor allerlei andere dingen, die er ook toch ook toe doen, weg wordt gedrukt?

Je kunt je aandacht maar 1 keer uitgeven. Ik geloof dat deze tijd vraagt dat we bewust zelf beslissen waar we onze aandacht aan geven. Dat is op zich al een hele opgave in deze tijd. Extra reden om er bewust van te zijn. Kent u Rik Torfs? Rik maak je de kop niet gek. Rik is een Belg, een trotse Katholiek en een professor in Leuven. Rik heeft denk ik veel verstand van levenskunst; de kunst hoe je je dagen gelukkig en zinvol doorkomt. Professor Torfs stuurde afgelopen week een berichtje de wereld in: ‘De beste manier om de lockdown door te komen: informeer u elke dag kort, maar laat u niet meeslepen door sombere, emotionele sfeer in de media. Lees een boek, denk aan anderen, maar een wandeling, leid uw eigen leven.’

Arjen Zijderveld

Herfstdagje is de opvolger van Zomerdagje. Miniatuurtjes om de lezer een hart onder de riem te steken in Corona tijd. Twee keer in de week: op dinsdag en op vrijdag. Naast de inmiddels vertrouwde schrijvers: Tirtsa Liefting, Matty Metzlar, Tim Smid en Evert Jan Veldman, zijn vier gastcolumnisten gevraagd: Alexandra Matz, Erwin Landman, Marieke Laauwen en Arjen Zijderveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.