Alledag

This content has been archived. It may no longer be relevant

Voor elke dag, zo lang het Coronavirus het leven ontregelt, een hart onder de riem gestoken door ds. Tirtsa Liefting en ds. Evert Jan Veldman.

23 maart ’20

De afgelopen week was voor ons allemaal een week van wennen aan een totaal nieuwe situatie.  Zo was het voor mij een week waarin ik mezelf ertoe moest zetten om echt thuis te blijven. Een week waarin ik de vele verhalen hoorde over de teleurstellingen en tegenslagen die deze situatie voor veel mensen met zich mee brengt.

Tegelijk was het ook een week waarin ik spontaan berichtjes kreeg van vrienden uit Maleisië met de vraag ‘hoe gaat het?’. De week waarin een vriendin langs kwam met een ‘Corona care package’ en waarin ik allerlei spontane initiatieven zag langskomen, zoals vrienden die spelletjes met elkaar spelen via Skype. En het was een week waarin ik mijzelf plotseling meer bewust werd van de mensen om mij heen – van de vakkenvuller in de supermarkt, van de schoonmaker op het station – dankbaar voor hun aanwezigheid.

Het feit dat deze situatie ons allemaal raakt schept op een bepaalde manier verbinding, opent onze ogen voor de ander. Het creëert het bewustzijn dat we hier samen in staan, of zoals deze week in heel Europa op de radio klonk ‘You’ll never walk alone’.

Bij de ander zijn. Volgens de theoloog Samuel Wells is dat woordje ‘bij’ het belangrijkste woord in de Bijbel. Het goede nieuws zit daarin dat God niet tevreden was met ‘voor’, maar dat hij in alles zegt en laat zien: ik ben bij jullie.

God, dank dat u met ons bent, dat u ervoor kiest bij ons te zijn. God, help ons om voorbij te komen aan het iets doen voor de ander, maar geef ons de moed om daadwerkelijk bij elkaar te zijn. Juist wanneer dat soms een nog veel grotere uitdaging is. Opdat uw koninkrijk meer en meer zichtbaar zal worden. Amen.  

Tirtsa Liefting

Lees hier meer berichten voor Alledag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.