Alledag

This content has been archived. It may no longer be relevant

Voor elke dag, zo lang het Coronavirus het leven ontregelt, een hart onder de riem gestoken oor Tirtsa Liefting, Matty Metzlar, Tim Smid en Evert Jan Veldman.

21 mei ’20 – Hemelvaartsdag

Ik kwam pas het bovenstaande kunstwerk ‘Ascension’ van Anish Kapoor tegen. In 2011 tentoongesteld in de Basilica di San Giorgio Maggiore tijdens de Bienniale van Venetië. Je ziet de bezoekers staan en vol verwondering omhoog kijken, misschien helemaal niet zo verschillend van de discipelen toen. Beide als getuigen van iets bijzonders, iets wat ze nog niet eerder hebben gezien.

Het kunstwerk brengt iets aan het licht van de betekenis van wat er op dat moment gebeurde. Een betekenis die we door onze traditionele ideeën van de hemel, van Jezus die op de wolken omhoog gaat, of door de term hemelvaart, niet altijd duidelijk wordt. In het kunstwerk verbindt de kolom met rook boven en beneden, hemel en aarde grijpen in elkaar. En dat is precies hoe men hemel en aarde zag, niet als twee losse gebieden, maar twee overlappende en in elkaar grijpende gebieden van Gods goede schepping. Met het besef dat de hemel de aarde doortrekt en de plek is van waaruit de aarde wordt bestuurt.

Wanneer we dus zeggen dat Jezus nu in de ‘hemel’ is, betekent volgens N.T. Wright dan ook het volgende: allereerst dat Jezus overal aanwezig is en kan zijn, dat Jezus de troon bestegen heeft en nu officieel de leiding heeft en dat dit slecht het begin is van wat eens zal worden voltooid; Hij zal terugkomen en hemel en aarde als één samenbrengen.

Jezus gaat voor ons uit en roept ons op hem na te volgen in de realisatie van Gods koninkrijk. Met het kunstwerk van Anish Kapoor voorogen herinnert me dat aan de wolkkolom die het volk van Israël de weg wees in de woestijn, een zichtbaar bewijs van Gods aanwezigheid.

Soms kunnen we sterk verlangen naar zo’n zichtbaar teken, een bewijs van Gods aanwezigheid of de zekerheid dat Christus de troon bestegen heeft, regeert en alles weer zal rechtzetten. Juist in de onzekerheid van deze tijd. Maar misschien is het wel andersom? En is het vanuit de aanbidding van Hem die op de troon zit dat we er langzaam van verzekerd worden? Vanuit de belijdenis en navolging van deze Koning dat wij ‘een van hen zullen zijn door wie Gods koninkrijk begint te verschijnen, op aarde zoals in de hemel’?

Tirtsa Liefting

Lees hier meer berichten voor Alledag.

One thought to “Alledag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.