Alledag

This content has been archived. It may no longer be relevant

Voor elke dag, zo lang het Coronavirus het leven ontregelt, een hart onder de riem gestoken door Tirtsa Liefting, Matty Metzlar, Tim Smid en Evert Jan Veldman.

16 mei 2020

Het blijft wennen die 1,5 meter afstand houden. Pas sprak ik met een vriendin af voor een wandeling. En blij als ik was toen ik haar er aan zag komen lopen, liep ik onnadenkend met open armen op d’r af op een knuffel te geven. Tot ik haar wat vreemd zag kijken en ik weer besefte dat dat hem natuurlijk niet ging worden.

Nabij zijn en afstand bewaren, hoe doe je dat? Juist in deze tijd waarin we er voor elkaar willen zijn worden we gevraagd afstand te houden. Een vriendin, die als psycholoog werkzaam is een verpleegtehuis, beschreef hoe groot de impact is op sommige ouderen wanneer ze hun familie niet meer kunnen zien. En tegelijk, vertelde ze, zijn er ouderen die in deze weken juist opleven. Omdat de aanwezigheid van familie misschien juist een negatieve impact had of te beklemmend was?

Onderlinge relaties vragen denk ik altijd om zowel nabijheid als afstand. We verlangen ernaar om aangeraakt en vastgehouden te worden, maar ook om de ruimte te krijgen om vrij te bewegen. Die balans is niet altijd makkelijk en het kost ook moeite om het juiste evenwicht te vinden. Helemaal wanneer we daarin worden afgegrensd door externe omstandigheden of wanneer onze behoeften verschillen.

Vastgehouden worden en onafhankelijkheid, nabijheid en afstand, het volmaakte evenwicht is moeilijk te vinden, maar wat is het mooi als we daar samen open en eerlijk naar kunnen zoeken… Zodat in de afstand dat verlangen weer groeit naar nabijheid, en we in de nabijheid ook het vertrouwen vinden om de ander weer de ruimte te geven en vrij te laten. Want wanneer we niet alles van de ander verwachten, dan geeft dat niet alleen de ander maar ook onszelf vrijheid.

God, die in uw grootheid en ongeëvenaardheid toch volmaakt dichtbij komt, we bidden om nabijheid in de afstand, en om ruimte in de nabijheid. Help ons in onze zoektocht en de worsteling die het soms kost om de juiste balans te vinden. Juist wanneer in deze tijd die vrijheid en mogelijkheid wordt beperkt. Heer, uw liefde kent geen grenzen, wees ons nabij. Amen.

Lees hier meer berichten voor Alledag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.