Alledag

Voor elke dag, zo lang het Coronavirus het leven ontregelt, een hart onder de riem gestoken door Tirtsa Liefting, Matty Metzlar, Tim Smid en Evert Jan Veldman.

12 mei ‘20

Zondag werden we maar weer eens herinnerd aan de veranderlijkheid van het Nederlandse weer. Ik had gelezen dat de temperatuur zou afnemen, maar ik kon me er toch niks bij voorstellen dat het in twee uur tijd bijna tien graden kouder zou worden. Met slechts een extra spijkerjasje aan stapte ik op de fiets, met als gevolg dat ik een uur later bibberend door de stad heen fietste.

Zo plotseling als de wisseling van het weer, zo abrupt kunnen onze eigen emoties en gevoelens zich soms ook afwisselen. Misschien juist wel in deze tijd. Het zijn de grote veranderingen, de woorden van een ander, maar soms ook gewoon de kleine dingen die ons zomaar in een andere stemming kunnen brengen. Niet zelden voelt het als iets wat ons overkomt en waar we soms maar weinig controle op lijken hebben. Des te ingewikkelder wanneer het ons alsnog telkens weer in onszelf teleurstelt of zelfs boos maakt wanneer we het tevergeefs proberen te veranderen. Ik zal de laatste zijn die zegt dat we ons dus maar moeten overgeven aan onze stemmingen, maar ik denk dat het ergens anders begint.

Daarbij moet ik denken aan het verhaal van de wijze en de dwaze bouwer. Het verhaal spreekt niet over het gebruik van het juiste materiaal of over het tegenhouden van de storm, maar over het belang van een goede ondergrond. Hoewel het huis op de rots misschien nog steeds zal bewegen en kraken bij een harde wind, zal het niet zoals het huis op het zand in elkaar zakken, meegesleurd door het water en de wind.

En zo geldt ook dat onze gevoelens niet bepalen wie wij zijn, maar door de grond waarop we staan. Wie wij zijn wordt bepaald door Gods liefde voor ons; door het feit dat we gemaakt zijn naar Zijn beeld. Dat geeft kracht om onze stemmingen niet altijd leidend te laten zijn, maar ook om, op die momenten dat we er maar moeilijk grip op krijgen, ons te binnen te brengen dat we niet samen vallen met hoe we ons voelen.

God, wij bidden om de aanwezig van uw Geest in ons leven, die ons verzekert van uw nabijheid en onvoorwaardelijke en onveranderlijke liefde.

Lees hier meer berichten voor Alledag.

2 gedachten over “Alledag”

  1. Herkenbaar. Zelf niet eerder aan gedacht om mijn gemoedstoestand in het perspectief te zien van de gelijkenis van de wijze en de dwaze bouwer. Is mooi om in mijn gedachten mee te nemen.
    In de praktijk werk ik wel mijn taken elke dag wat flotter af als ik vrolijk ben. Kan ik weleens bevorderen door hardop te gaan zingen……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.