Alledag

Voor elke dag, zo lang het Coronavirus het leven ontregelt, een hart onder de riem gestoken door ds. Tirtsa Liefting en ds. Evert Jan Veldman.

18 maart ’20

In de afgelopen dagen betrapte ik mezelf erop hoe ik voortdurend het nieuws aan het volgen ben. Via de NOS app op mijn mobiel of via mijn laptop. Op zoek naar meer informatie en misschien zelfs een stukje houvast te midden van de snelle ontwikkelingen en de soms verwarrende situatie.

Ik verwacht dat ik daarin niet de enige ben. Wanneer we in het gewone dagelijkse leven al zo vaak verlangen naar een stukje houvast, een plek van rust of een adempauze, dan helemaal nu.

Gelukkig is dit voor de kerk niet nieuw en draagt ze een paar eeuwen aan wijsheid met zich mee die ons ook nu kunnen helpen. Zo kwam ik pas voor het eerst in aanraking met de zogenoemde ademgebeden, waaronder het Jezusgebed, die met name binnen de oosters orthodoxe traditie veel gebruikt worden. Zo’n gebed kan ons helpen om op adem te komen of tot God te naderen, het kan ons helpen om ons opnieuw te focussen en een moment van rust en houvast te vinden in deze ongewone dagen (meer nog dan het checken van de NOS app 😉).

Het Jezusgebed kent allerlei variaties, maar één van de meest eenvoudige vormen staat hieronder weergegeven. Het gebed is verbonden met je ademhaling en is krachtig in zijn herhaling:

  • Adem in, vul jezelf met lucht en bid: ‘Jezus Christus, Zoon van God’.
  • Adem langzaam en diep uit en bid: ‘Ontferm u over mij/ons’

De woorden creëren een herinnering aan en bewustwording van zijn aanwezigheid en ontferming te midden van alles wat er gebeurt.

Tirtsa Liefting

———————

Vandaag, woensdag 18 maart organiseren ChristenUnie, EO, Groot Nieuws Radio, MissieNederland en de Raad van Kerken in Nederland een Dag van Nationaal Gebed. Zie https://portal.eo.nl/samengeloven/nationaal-gebed

Lees hier meer berichten voor Alledag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.