Alledag

Voor elke dag, zo lang het Coronavirus het leven ontregelt, een hart onder de riem gestoken door ds. Tirtsa Liefting en ds. Evert Jan Veldman.

27 April 2020

De oranje tulpjes staan hier thuis op tafel, ze geven vandaag toch een beetje dat koningsdag gevoel. Hoewel ik mijzelf niet perse enorm Oranje gezind zou noemen, heeft Koningsdag altijd iets. Op zo’n dag voel ik me net wat meer Nederlander dan anders en het samen feestvieren schept een  soort verbondenheid.

Iets vergelijkbaars ervaren we denk ik ook in de kerk. Wanneer we samen komen, samen vieren, ervaren we de verbondenheid met elkaar en met God. Juist daarom is het ook een gemis nu dat niet kan.

Ieder jaar vormt de verjaardag van de koning een reden om feest te vieren, een feest van verbinding. Al zouden we zonder de koning in Nederland ook wel een reden kunnen vinden om jaarlijks zo te vieren en verbinding te ervaren.

En daarin is de kerk dan toch weer echt anders. In de kerk is het altijd God die ons uitnodigt en ontmoet. Hij is de reden dat we vieren, Hij verbindt ons aan elkaar. In de kerk zeggen we ‘Leve de Koning’ en ‘de Koning leeft!’. Dat maakt alles anders en is wel een feestje waard.

Maar omdat het initiatief en de reden bij God liggen is het ook minder kwetsbaar. Want hoewel het deze weken niet is zoals normaal, omdat we niet samen kunnen komen om te zingen en te vieren, stopt dit de verbondenheid gelukkig niet. De ontmoeting met God is gelukkig niet gebonden aan plaats of tijd. De herinnering en ervaring van zijn liefde, maakt dat er altijd reden is om te vieren.

En ook onderling brengen juist deze weken het verlangen naar verbondenheid naar voren en ontstaan er gelukkig allerlei mooie en verrassende initiatieven die daaraan bijdragen. Want in het gemis, ervaren we wat we hebben.  

Te midden van alles gaan de gebeden en de lofzangen door, tot God en voor elkaar, thuis en in de kerk.

Psalm 95: 1-7

1Kom, laten wij jubelen voor de HEER,juichen voor onze rots, onze redding.2Laten wij hem naderen met een loflied,hem toejuichen met gezang.

3De HEER is een machtige God,een machtige koning, boven alle goden verheven.4Hij houdt in zijn hand de diepten der aarde,de toppen van de bergen behoren hem toe,5van hem is de zee, door hem gemaakt,en ook het droge, door zijn handen gevormd.

6Ga binnen, laten wij buigen in aanbidding,knielen voor de HEER, onze maker.7Ja, hij is onze Goden wij zijn het volk dat hij hoedt,de kudde door zijn hand geleid.”

Lees hier meer berichten voor Alledag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.