Alledag

Voor elke dag, zo lang het Coronavirus het leven ontregelt, een hart onder de riem gestoken door ds. Tirtsa Liefting en ds. Evert Jan Veldman.

Maandag 6 April 2020

Jesaja 42: 1-4

1 Hier is mijn dienaar, hem zal ik steunen, hij is mijn uitverkorene, in hem vind ik vreugde, ik heb hem met mijn geest vervuld. Hij zal alle volken het recht doen kennen. 2 Hij schreeuwt niet, hij verheft zijn stem niet, hij roept niet luidkeels in het openbaar; 3 het geknakte riet breekt hij niet af, de kwijnende vlam zal hij niet doven. Het recht zal hij zuiver doen kennen. 4 Ongebroken en vol vuur zal hij het recht op aarde vestigen; de eilanden zien naar zijn onderricht uit.

Meer dan normaal verlangen we in deze tijden naar wijs leiderschap. Naar bestuurders die niet zomaar wat roepen, maar luisteren naar advies en doordachte besluiten nemen. En ik moet zeggen in deze weken is het al een aantal keer door mijn hoofd geschoten dat ik dankbaar ben dat ik in Nederland woon.

In Jesaja 42: 1-4 lezen we ook over zo’n wijze en doortastende leider. God noemt deze leider zijn dienaar. Een dienaar die niet voorbij loopt aan het kleine, die aandacht heeft voor de kwetsbaren en gekwetsten en die onvermoeibaar doorgaat om de dingen recht te zetten. Maar zonder dat hij luid en duidelijk van zich laat horen, of zichzelf daarop doet voorstaan. Over die dienaar zegt God ‘in hem vind ik vreugde’.

In de christelijke traditie is deze tekst vaak op Christus betrokken, daarom worden deze verzen ook regelmatig in de Goede week gelezen. De tekst biedt een beeld van Christus die op aarde kwam om het recht te vestigen en de dingen recht te zetten. Niet als een koning of machtig bevrijder, zoals men verwachte, maar als een dienaar op een ezel, die omging met de outcast en die een schaamtevolle dood stierf. Hij ging daadwerkelijk tot het uiterste om alles recht te zetten.

Daarin roept Hij ons op hem na te volgen, dienend, ongebroken en vol vuur. En zien we daar deze dagen eigenlijk niet talloze prachtige voorbeelden van? Van mensen die zich vol overgave en onvermoeibaar inzetten voor de ander. Zichtbaar en onzichtbaar, in het klein en in het groot. Zouden we dan ook niet kunnen zeggen ‘daar is de vreugde van God te vinden?’.

Lees hier meer berichten voor Alledag.

One thought to “Alledag”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.