Alledag

This content has been archived. It may no longer be relevant

Voor elke dag, zo lang het Coronavirus het leven ontregelt, een hart onder de riem gestoken door ds. Tirtsa Liefting en ds. Evert Jan Veldman.

Vrijdag 3 April ’20

In reactie op alles wat er gebeurt, snakken we regelmatig naar een antwoord of een verklaring. Schrijver en theoloog N.T. Wright stelt echter dat we in plaats daarvan in deze tijden misschien wel meer een herontdekking van de Bijbelse traditie van treuren en weeklagen nodig hebben. Volgens hem klinkt er een weeklacht daar waar mensen vragen ‘waarom?’ en geen antwoord krijgen. We vinden het daar waar we ons voorbij ons eigen problemen bewust worden van het lijden in de wereld. Van de overvolle vluchtelingenkampen op Lesbos of van de miljoenen arbeidsmigranten in India die zonder werk en huis kwamen te zitten.

Een weeklacht groeit uit de ervaring en de confrontatie met lijden, het is de erkenning dat er iets niet klopt en de weigering om dat zomaar te accepteren. Daarmee is weeklagen of treuren alles behalve een teken van een zwak geloof. Weeklagen vraagt namelijk om kwetsbaarheid en ontstaat in het vertrouwen dat God luistert en dat hij  zich niet afzijdig zal houden. Volgens de Ugandese theoloog Emmanuel Katongole bieden de voorbeelden van weeklacht in de Bijbel ons een gids voor moeilijke maar intieme gesprekken met God in onze pijn.

Troostend is het dan om in de Bijbel niet alleen talloze voorbeelden tegen te komen van mensen die weeklagen, maar ook om te lezen hoe God zelf weeklaagt. Hoe Jezus huilt over zijn vriend Lazarus en over het lot van Jeruzalem. En hoe in Romeinen 8 staat dat de wanneer wij met de schepping zuchten en kreunen, de Geest mee zucht. Juist in onze weeklacht ontstaat zo ruimte voor de aanwezigheid van God en de aanraking van zijn  Geest.

God, geef ons de moed om te treuren en onszelf over te geven aan de weeklacht.  Hoor onze klacht over het lijden in deze wereld, open uw oren voor het zuchten en kreunen van de aarde en haar mensen, en zie onze tranen over de pijn en worstelingen in ons leven of in de levens van mensen om ons heen. God, hou u niet afzijdig, maar kom met uw bevrijding en genezing. Amen.

Lees hier meer berichten voor Alledag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.