Alledag

Voor elke dag, zo lang het Coronavirus het leven ontregelt, een hart onder de riem gestoken door ds. Tirtsa Liefting en ds. Evert Jan Veldman.

1 April ’20

Het voelt alweer een eeuwigheid geleden, maar een aantal weken geleden zaten Nick – van het stadsklooster – en ik om de tafel om samen de Vespers voor de Veertigdagentijd voor te bereiden. Ieder Vesper zou in het teken staan van de één van de werken van Barmhartigheid.

De vespers gingen niet door, maar ver voordat de coronawerkelijkheid ons land bereikte schreef Nick al een treffende overdenking bij Johannes 5: 2-9 en 16.

2In Jeruzalem is bij de Schaapspoort een bad met vijf zuilengangen dat in het Hebreeuws Betzata heet.3Daar lag een groot aantal zieken, blinden, kreupelen en misvormden. 5Er was ook iemand bij die al achtendertig jaar ziek was.6Jezus zag hem liggen; hij wist hoe lang hij al ziek was en zei tegen hem: ‘Wilt u gezond worden?’7De zieke antwoordde: ‘Heer, als het water gaat bewegen is er niemand om mij erin te helpen; ik probeer het wel, maar altijd is een ander al vóór mij in het water.’8Jezus zei: ‘Sta op, pak uw mat op en loop.’9En meteen werd de man gezond: hij pakte zijn slaapmat op en liep. Nu was het die dag sabbat.

16Het was omdat Jezus zulke dingen deed op sabbat, dat de Joden tegen hem optraden.17Maar Jezus zei: ‘Mijn Vader werkt aan één stuk door, en daarom doe ik dat ook.’

‘De zieken verzorgen’

Iedereen kent de beelden van de artsen die mensen die met het coronavirus besmet zijn verzorgen. Niet zonder gevaar. Sommigen raken zelf besmet en komen zelfs te overlijden. Sinds de klassieke oudheid heeft de geneeskunde immense vooruitgang gemaakt, maar nog steeds is het niet risicoloos  om zieken te helpen. Jezus deed het ook dikwijls en was daarmee een voorbeeld van Barmhartigheid. Toch namen de religieuze leiders aanstoot aan deze Wonderdokter in Bethesda , omdat het Sabbat was. Bethesda betekent ‘huis van medelijden’. Compassie. Kan er een regel bestaan die dat verbiedt?    

Beeld: Stilteruimte in de Martinikerk. Net als het stilteportaal van de Nieuwe Kerk elke werkdag geopend voor stilte en gebed of om een kaarsje aan te steken.

Lees hier meer berichten voor Alledag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.