No Title

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ledenvergadering Vrienden en lezing Bijma

donderdag 21 april 19:30 - 21:30

Wees welkom bij de jaarvergadering van de Vereniging Vrienden van de Nieuwe Kerk!

Aansluitend geeft Rienk Bijma een lezing (20:15) naar aanleiding van zijn prachtige boek Een deftig Huys met een fraay Hoff.

Achteraf kun je napraten onder het genot van een drankje. Het boek is uiteraard ook te koop en de auteur is er om te signeren.


Wat een oude buurt en een oud huis kunnen vertellen

Niet ver van de Nieuwe Kerk ligt ten noorden van de Noorderhaven een oud havenkwartier met een vrij onbekende maar boeiende geschiedenis. Al in de vroege zeventiende eeuw was er hier, nabij Groningens zeehaven, veel bedrijvigheid. Er lag een werf voor de West-Indische Compagnie en er stonden een provinciaal tuchthuis, een zoutziederij en later ook nog een raffinaderij voor de verwerking van West-Indisch suikerriet.

In zijn lezing voor de Vrienden van de Nieuwe Kerk zal Rienk Bijma vertellen over de geschiedenis van dit gebied tussen Noorderhaven, Werfstraat, Grote Leliestraat, Zoutstraat en Havenstraat. Over wat bleef, zoals de voormalige raffinaderij en het oude raffinadeurshuis, en over wat er in de loop van de tijd verdween. Na de ontmanteling van de vesting Groningen maakte in de jaren rond 1900 het grootste deel van de oude bebouwing plaats voor nieuwe straten, woningen en bedrijfsgebouwen. Ook komen aan de orde de verstrekkende plannen van rijk, stadsbestuur en universiteit die in de vroege jaren zeventig van de vorige eeuw het voorbestaan van grote delen van de oude hortusbuurt bedreigden.

Het boek dat hij over zijn huis heeft geschreven is die avond voor de gereduceerde prijs van 35,= euro te koop ( geen PIN, wel contant of betalen via uw eigen bank-app)

Iedereen is welkom bij deze lezing. Brengt u gerust vrienden en kennissen die geen Vriend NK zijn mee als introducé(e)s.


Bijlagen:

JAARVERSLAG VOORZITTER 2021 VERENIGING VRIENDEN VAN DE NIEUWE KERK

Uitnodiging Jaarvergadering Vrienden 2022: met agenda

Gegevens

Datum:
donderdag 21 april
Tijd:
19:30 - 21:30

Organisator

Vereniging Vrienden van de Nieuwe Kerk
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Nieuwe Kerk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.