Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Instrumenten maken en spelen – concert door Van Helsdingen en Hulzebos

zondag 30 juni 15:00 - 16:00

This content has been archived. It may no longer be relevant

Tijdens dit concert komen allerlei instrumenten tot klinken! Lucas van Helsdingen speelt hobo, schalmei en saxofoon en Jelte Hulzebos bespeelt het orgel.

Ze voeren een zeer gevarieerd programma uit met werken die een periode beslaat van de 15de eeuw tot en met de 20ste eeuw: Johannes Ockeghem tot Arvo Pärt.

Een kleine greep eruit: Hoboconcert van Telemann, liederen van Fauré, Canzoni van Frescobaldi, Sonatine van Bartok. Lucas van Helsdingen zal een en ander op verschillende blaasinstrumenten spelen en over de door hem gemaakte instrumenten vertellen. Jelte Hulzebos begeleidt hem op het Timpe-orgel. De hobo/saxofoon/schalmei-werken worden met orgelwerken van onder meer C.Ph.E.Bach, Frescobaldi en Schumann aangevuld.

Een heerlijk uurtje gevarieerde muziek, heel anders dan anders, veel toeters en orgel!

Houtblazer Lucas van Helsdingen studeerde saxofoon en basklarinet op het conservatorium van Amsterdam, en voert op deze instrumenten uiteenlopende soorten muziek uit.

Na zijn studie werd hij ook hoboïst. Hij bespeelt alleen kopieën van de vroegste hobo’s (barokperiode), die hij zelf bouwt op een draaibank die gedurende de Tweede Wereldoorlog gediend heeft op een schip van de Amerikaanse Marine. Deze draaibank is nu terug op het water, aangezien Lucas zijn werkplaats aan boord van zijn woonschip heeft: een oud vrachtschip, op een van Amsterdams grachten.

 

 

 

 

Jelte Hulzebos studeerde orgel en klavecimbel aan het conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en Jacques Ogg. Hij behaalde voor orgel het Einddiploma Solospel ‘Cum Laude’ en zijn klavecimbelstudie sloot hij af met het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus. Hij verwierf  het diploma Bachelor of Music voor orkestdirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens en het diploma voortgezette studie orkestdirectie aan de Messiaenacademie, beide bij Tilo Lehmann. Als organist van de Nieuwe Kerk te Groningen is hij sinds 1987 een van de vaste bespeler van het Timpe orgel uit 1831. Tussen 1990 en 2019 gaf hij leiding aan de Cantorij van de Nieuwe Kerk. Sinds 1992 speelt hij een belangrijke rol in de organisatie en uitvoering van de maandelijkse cantatediensten in deze kerk. Orgelopnamen verschenen op zijn eigen cd label Cambiata Records waaronder de veel geprezen cd, Scheidemann, Sweelinck, Tunder en Bach in de Martinikerk te Groningen. Website: www.jeltehulzebos.nl

 

Toegang is 10 euro (5 euro voor studenten). Tot 16 jaar gratis.

Gegevens

Datum:
zondag 30 juni
Tijd:
15:00 - 16:00
Evenement Categorie:

Locatie

Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerkhof 1
Groningen, Groningen 9712 PT Nederland
Telefoon
0503123756