No Title

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Four Choirs Festal Evensong

zondag 16 juni, 2019 17:00 - 18:00

De laatste Choral Evensong voor de zomervakantie is een zeer speciale.
Vier koren zingen samen in de Nieuwe Kerk een prachtige Evensong om het startschot te geven van het robijnen jubileumjaar (40 jaar) van Choral Voices.
De vier koren het Kloosterkerkkoor (Den Haag), Vocaal Ensemble Magnificat (Emmen), de Schola Davidica (Utrecht) en Choral Voices (Groningen) staan allen onder leiding van dirigent Daniel Rouwkema en zingen ieder in hun eigen standplaats regelmatig een Choral Evensong.
Als introit klinkt het Exultate deo van Willem Andriessen (1887–1964), voormalig directeur van het Amsterdams conservatorium. Psalm 81: ‘Jubel voor God, onze sterkte, juich voor de God van Jakob, zing een lied en sla de tamboerijn, speel op de hard en de lieflijke lier, blaas op de ramshoorn bij nieuwe maan en bij volle maan voor onze feestdag.’
De preces en responses zijn van John Barnard (1948–). Vooral de zetting van The Lord’s Prayer is een juweeltje en een voorbeeld van de hedendaagse Anglicaanse koortraditie.
De psalm in deze Evensong is Psalm 29. Deze psalm past naadloos in de tijd van het jaar en bezingt de eer van de Heer die eeuwig als koning troont.
Het Magnificat is van de Ierse componist Charles Wood (1866–1926). Wood schreef dit stuk in 1898, wat dit stuk Woods vroegste Magnificat maakt.
John Stainers (1840–1901) majestueuze I saw the Lord vormt de anthem van deze evensong. Stainer, die later bekend zou worden met zijn oratorium The Crucifixion, schreef dit werk op jonge leeftijd, toen hij nog student was in Oxford. De tekst voor de anthem komt uit Jesaja 6:1–4, waar de profeet de heerlijkheid van de Heer aanschouwt, en sluit aan bij de tekst van de gezongen psalm.
Na de zegen klinkt het Abendlied van Josef Rheinberger (1839–1901). De tekst van dit lied is afkomstig uit het verhaal van de Emmaüsgangers (Lucas 24:29): ‘Blijf bij ons, want het is bijna avond en de dag loopt ten einde.’ Rheinbergers verstilde muziek maakt van de vraag van Emmaüsgangers een universeel gebed om bescherming in de nacht die komen gaat.
Naast organist Mattijs de Vreugd werkt er ook een koperensemble mee. Voorganger is de Anglicaanse priester Sam van Leer. Het seizoen wordt afgesloten met een hapje en een drankje.
Wij hopen op een volle kerk!

Gegevens

Datum:
zondag 16 juni, 2019
Tijd:
17:00 - 18:00

Locatie

Nieuwe Kerk