No Title

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Choral Evensong

zondag 16 februari, 2020 17:00 - 18:00

Choral Voices zingt een Engelstalige vesperdienst met veel muziek zoals die in de Anglicaanse kerk al eeuwenlang dagelijks ten gehore wordt gebracht. In februari brengt het koor muziek van onder meer Johannes Brahms, Alexander L’Estrange, Ben Parry en van de eigen dirigent Daniël Rouwkema.

De vesper ontvouwt zich volgens een vast model met (gezongen) gebeden, psalmen en hymnes en een tweetal lofgezangen (die van Maria en Simeon) waarvan de muzikale invulling iedere maand anders is. Vele componisten hebben sinds het ontstaan van de Anglicaanse Kerk in 1534 de vaste teksten op hun eigen wijze getoonzet.

Lighten our darkness, een gebed dat goed past in de donkere maanden na kerst. Het is gevoelig en sfeervol op muziek gezet door een van Engelands populairste nog levende componisten Alexander l’Estrange (1974). Hij begon al jong te componeren en voegde als koorknaap vaak eigen ‘jazz-noten’ toe aan de uit te voeren liederen, niet altijd tot genoegen van de choirmaster.

Na de introductie volgt de eerste hymne. Meezingen mag, graag zelfs, maar ook choirmaster Rouwkema hoort graag de voorgeschreven noten.

De muziek van de Preces and Responses is dit keer van de hand van Ben Parry (1965), ook een hedendaagse componist die bij het grote publiek vooral bekend is van zijn werk voor televisie en films. In oktober zong Choral Voices deze muziek voor het eerst. Dat was spannend vooral door de lastige inzetten voor de solist.

De tekst van psalm 10 verwoordt het vertwijfelde zoeken van de mens in moeilijke tijden ‘Why standest thou so far off, O Lord : and hidest thy face in the needful time of trouble?’ De chant is geschreven door organist en componist Harold Darke (18881976). Zijn composities worden nog altijd veel uitgevoerd in de Anglicaanse kerk.

Het Magnificat en Nunc Dimmittis zijn opnieuw van een hedendaagse componist, de al eerder genoemde choirmaster Daniël Rouwkema (1974). Daniël componeerde de Roden service in 2006 en liet zich inspireren door de muziek van Herbert Howells. Een echt Engels werk met grote dynamische verschillen waarin de verschillende stemmen in het koor elk hun eigen passende rol vervulllen, zo begint Magnificat met de sopranen als was het Maria zelf die de lofzang aanheft en zingen de mannen in het Nunc Dimmittis de woorden die Simeon sprak toen hij Jezus zag.

Gegevens

Datum:
zondag 16 februari, 2020
Tijd:
17:00 - 18:00
Evenement Categorie:

Locatie

Nieuwe Kerk