Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cantatedienst – Nimm von uns, Herr

zondag 3 maart 17:00 - 18:00

This content has been archived. It may no longer be relevant

Op de eerste zondag van de maand vindt de cantatedienst van de Nieuwe Kerk plaats. Op 3 maart klinkt de koraalcantate ‘Nimm von uns, Herr, du treuer Gott’ (BWV 101). Jelte Hulzebos leidt de musici: het Cantate Consort, barokorkest en de solisten Christy Luth – sopraan, Anneloes Volmer – alt, Twan van der Wolde – tenor en Roele Kok – bas. Ds. Evert Jan Veldman gaat in deze dienst voor. Het Timpe-orgel van de Nieuwe Kerk wordt door organist Mannes Hofsink bespeeld.

Zoals alle diensten in de Nieuwe Kerk is ook deze dienst gratis toegankelijk. Wel staan de cantatediensten onder financiële druk. Willen wij de musici redelijk vergoeden dan is je steun onontbeerlijk. Daarom vragen wij een bijdrage van minimaal € 10,- in de collecte die bij de uitgang van elke cantatedienst wordt gehouden. Bijdragen kan ook via deze link:

Over de muziek

Deze cantate uit 1724 is gebaseerd op de melodie van ‘Vater unser im Himmelreich’. Het is een boetelied van Martin Moller, geschreven tijdens een pestepidemie. De opzet is zoals gebruikelijk: in de beide hoekdelen klinkt de oorspronkelijke tekst en de tussendelen bestaan uit vrije poëzie. Uniek zoals Bach de sfeer van de tekst in het complexe openingsdeel weet te vangen! De dissonanten buitelen over elkaar heen, zelden gehoorde schrijnende samenklanken. De verschillende aria’s zijn juwelen, maar wellicht steekt de basaria erbovenuit vanwege het operateske karakter, de afwisseling tussen recitatief- en aria- passages en de instrumentatie van maar liefst drie hobo’s met onder meer de hobo da caccia, een wonderschoon klinkend instrument.

Gegevens

Datum:
zondag 3 maart
Tijd:
17:00 - 18:00
Evenement Categorie:

Locatie

Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerkhof 1
Groningen, Groningen 9712 PT Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0503123756