Zomerprogramma: ‘Haaks op de wereld’

Zoals elk jaar bieden de binnenstadskerken een zomerprogramma aan op de dinsdagmorgen om 10 uur. Ook de Nieuwe Kerk doet hieraan mee. Dit jaar is het overkoepelende thema: ‘Haaks op de wereld’.

Voor een groot aantal kerken, plaatselijk, landelijk en over de grenzen, staat 2017 in het jaar van de herdenking van de Reformatie, die volgens de traditie begon in 1517 met Luthers stellingen aan de slotkerk van Wittenberg. Maar lang niet voor alle kerken is dit het geval. Voor andere partners, zoals de room-katholieken en orthodoxen, is deze periode van hervorming er een van rebellie waar tegenover stelling genomen moest worden om de eigenheid van het christendom te bewaren.

Maar vijf eeuwen na dato zijn de zaken waarin we elkaar herkennen van groot belang en die willen we in de zomerbijeenkomsten uitdragen. Dit doen we onder de noemer ‘Haaks op de wereld’. Om aan te geven dat we behalve deel van de samenleving, geregeld ook een tegenover daarvan zijn, en willen zijn. Dat er niet altijd zoete broodjes gebakken hoeven te worden, bijvoorbeeld wanneer de menswaardigheid van de mens in het geding komt. Maar ook in de zin dat we een teken van hoop willen zijn in deze tijd, en dat Gods koninkrijk niet een onbereikbare droom hoeft te zijn.

Op zes dinsdagochtenden in de zomer- vakantie nodigen we u uit om nader kennis te maken met de eigenheid en rijkdom van de verschillende tradities en soms ook met hun dwarsheid en nieuwe vormen. Het aangeboden programma, de verschillende vieringen in deze zomer en een overzicht van deelnemende kerken vindt in de folder.

U bent van harte welkom!

Overzicht van het programma

25 juli – Verrassing
10.00 uur, Martinikerk
ds. Pieter Versloot

 

 

1 augustus – Fascinatie voor Johannes’ Openbaring
10.00uur, St.Jozefkathedraal

Pastoor Wagenaar neemt u mee naar de Middeleeuw-en en de fascinatie van de mensen toen voor de Openbaring van Johannes, in de R.K. kerk de Apocalyps genoemd. Het is ook het eerste woord van dit laatste bijbelboek.

8 augustus – George McLeod en de Iona gemeenschap
10.00 uur, Nieuwe Kerk

George McLeod (1895-1991) was werkzaam in een arme wijk van Glasgow. Om de verbinding tussen arbeiders en kerk te herstellen trok hij in 1938 met hen en een groep aankomende predikanten naar het eiland Iona. Daar bouwden zij de oude abdij op en hieruit kwam de Iona Community voort. Tot op vandaag zet deze zich in voor vrede gerechtigheid en behoud van de aarde. Met ds. Evert Jan Veldman.

15 augustus – Blik op de Oriëntaals-Orthodoxe kerken
11.00 uur, Russisch Orthodoxe kerk

Vader Onufry verzorgt een rondleiding door de kerk met aandacht voor de iconen en de eredienst. Ook vertelt hij over de grote groep Eritrese christenen in Groningen en – met beelden – over de Syrisch- orthodoxe kerk.

22 augustus – Reformatie in de branding
10.00uur, Remonstrantsekerk

Voor zijn landelijke kerk was ds. Lense Lijzen eind juni, begin juli aanwezig bij de Wereld Assemblee van de Reformed Churches in Leipzig. Hij doet verslag van deze 10-daagse, die gelovigen van alle continenten bij elkaar bracht. Naast de herdenking van de Reformatie stonden ook vragen van vrede en gerechtigheid en verdere oecumenische samenwerking hoog op de agenda.

29 augustus – Zoals ook wij vergeven onze schuldenaren, Amish Grace
10.00 uur, Doopsgezinde kerk

Vertoning van de filmAmish Grace’ en nagesprek. Amish Grace is de verfilming van de tragedie die een hechte geloofsgemeenschap treft wanner zij te maken krijgt met een moord-partij op de plaatselijke school. Wij krijgen een inkijk in de spiritualiteit van de Amish die verankerd is in hun diepe overtuiging van geweldloosheid. Wij zien hier de twee archetypes van haat en vergeving op elkaar botsen: de dader die wraak neemt voor een onrecht dat hem is overkomen en de gemeenschap van de Amish die nog op dezelfde dag de moordenaar van hun kinderen vergeeft. De hoofdrolspeelster – moeder van twee vermoordde meisjes – hangt tussen beide emoties in. Nagesprek met ds. Maren Overbosch en ds. Jacob H Kikkert.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.