Vieringen rondom Pasen in de Nieuwe Kerk

Maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 april – 19:30u – Vespers

Er druppelen mensen de kerk in. Het is stil. Je hoort de deur, maar meer ook niet. Om 19.30 uur loopt er iemand naar voren en steekt de kaarsen aan. Het orgel begint te spelen: ‘Heel het duister is vol van luister door uw licht…’
Een psalm. Een korte meditatie. Een avondlied. Een gebed. Nog geen half uur. Tijd om gedachten door je hoofd te laten spelen, zonder ze af te hoeven maken. Tijd om jezelf vragen te stellen, zonder dat het antwoord hoeft te komen. Tijd voor jezelf en voor God.
Ken je de ervaring niet, probeer het dan eens uit.

Woensdag 17 april 15:00u – Paasviering oudere gemeenteleden

In het Nieuwe Kerk Centrum,  Nw. Boteringestraat 1-15. Ons thema voor deze middag is “In het donker groeit het Licht” We beginnen om 15.00 uur, deur open 14.30 uur en eindigen om 17.30 uur. Bij dezen bent U allen van harte uitgenodigd! U kunt zich aanmelden bij: Martie Bernardus tel. 3181010  of bij Nanna Doornkamp, tel. 3124574.

Donderdag 18 april – Witte Donderdag (Martinikerk – 19:30u)

De diensten in de Stille Week vieren we ook dit jaar, afwisselend in de Martinikerk en de Nieuwe Kerk. In deze dienst horen we het verhaal van de voetwassing (Johannes 13) en vieren we het avondmaal in de kring. Aan het eind van de dienst wordt de liturgische tafel leeg gemaakt. De ikoon, de bijbel, het avondmaalsgerei en de tafelkaarsen worden in processie weg gedragen. Wij volgen in stilte. Het orgel wordt bespeeld door Eeuwe Zijlstra. De Cantores Sancti Martini zingen o.l.v. Leo van Noppen. Voorganger is ds. Matty Metzlar.

Vrijdag 19 april – 19:30u – Goede Vrijdag

Gisterenavond verlieten we de Martinikerk in stilte. In stilte komen we vandaag de Nieuwe Kerk binnen. De lege liturgische tafel staat voor de ‘kaalheid’ van de dienst op de Goede Vrijdag. Geen muzikale opsmuk. Geen overweging die houvast biedt. Alles draait om het verhaal van het lijden en de dood van Jezus aan het kruis. Het wordt gezongen door de Cantorij van de Nieuwe Kerk o.l.v. Jaap de Kok: ‘Die Deutsche Passion nach  Johannes’ -Joachim von Burck (1546 – 1610). Het moment van het sterven wordt gemarkeerd door het uitdoven van de Paaskaars. Het is gedaan. Het orgel wordt bespeeld door Gerwin Hoekstra. Voorganger is ds. Evert Jan Veldman.

Zaterdag 20 april – 19:00 – Kinderpaasnacht

Het paasverhaal is best ingewikkeld voor kinderen. Tijdens de kinderpaasnachtdienst in de Nieuwe Kerk wordt het begrijpelijk gemaakt: vanuit een cocon, iets doods, komt iets dat leeft en vleugels heeft: een prachtige vlinder. Beleef het verhaal mee aan de hand van scènes uit klassieke bijbelverhalen die zicht geven op het verhaal van Pasen: Noach, Jona, Mozes…. Welkom!

Stille Zaterdag 22:00 (NieuweKerk) en om 23:00 (MartiniKerk)

22:00u – Het is stiller dan stil in de Nieuwe Kerk. We komen om te waken bij het graf. Een korte dienst, bijeengehouden door stilte en ingetogen orgelspel. Met Jona dalen we af naar de diepte. We geven stem aan wanhoop die verandert in hoop. Deze korte dienst van nog geen half uur is een prachtige voorbereiding op de Paasnachtviering in de Martinikerk.

23:00u – Wachten in een donkere Martinikerk. Ergens brandt een fakkel. Drie bonzen op de deur. Het Licht van Pasen breekt in. Geleid door dat Licht lopen we in processie door de kerk. Met in de hand een wakekaars, ontstoken aan het Licht van Pasen. Eerst naar de doopvont waar we onze doop gedenken. Dan door het schip naar voren waar het evangelie van de opstanding wordt gelezen. Om tenslotte ons te verzamelen in het koor van de kerk om daar samen het avondmaal te vieren. In deze nacht wordt alles op de kop gezet. Tegen dit Licht is de duisternis niet bestand. Aan deze dienst werkt mee het koor van Ton Tromp. Voorganger is ds. Tiemo Meijlink.

Zondag 21 april – 9:30u – Paasmorgen: Een nieuw begin!

Het weer trekt zich er niets van aan. Zondag of maandag, wat maakt het uit? Dat deze morgen van Pasen de eerste van alle is, dat kunnen alleen mensen beamen. En dat gaan we doen! Niet alsof, maar levensecht en samen: ‘Een nieuw begin!’ We zingen het. We zeggen het. En bovenal wordt het ons toegezegd. De lezingen zijn Jesaja 51, 9 – 11 en Johannes 20, 1 – 18. Je hoort je naam noemen. Je draait je om. Je weet je gekend.
De Cantorij van de Nieuwe Kerk staat onder leiding van Jelte Hulzebos. Voorganger in deze dienst van woord en tafel is ds. Evert Jan Veldman.

Zondag 21 april – 17:00u – Easter Evensong

Op 21 april is er om 17 uur de Easter- Evensong door Choral Voices o.l.v.Daniel Rouwkema en Mattijs de Vreugd, orgel

Uitgevoerd wordt:
Introit: Christ the Lord is risen again, Rutter
Preces, William Smith (The Lords Prayer, Stone)
Psalm 114, Bairstow
Psalm 117, Bertalot
Magnificat en Nunc Dimittis, Healey Willan
Responses, William Smith
Te Deum ,Herbert Howells
Hymns: Thine be the Glory en Easter people raise your voices

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.