Ubbo Emmiuslezing met Arthur Japin

Ubbo Emmiuslezing: een literair-historisch evenement.

Tijdens de eerste editie van de Ubbo Emmius-lezing op woensdag 26 september zal de geschiedenis van mensenhandel, discriminatie en heimwee in het Nederland van de slavernij centraal staan. Nadat de hoofdspreker dit vanuit een (inter)nationaal perspectief heeft besproken zal de co-referent een Gronings licht op deze thematiek laten schijnen.

Arthur Japin is de hoofdspreker voor de eerste editie. De schrijver die voor boeken als Een schitterend gebreken De overgave belangrijke prijzen ontving, zal bij de Ubbo Emmius-lezing teruggaan naar zijn debuutroman: De zwarte met het witte hart.Voor deze bestseller uit 1997 deed Japin ruim tien jaar historisch onderzoek. In het boek reconstrueert hij het waargebeurde verhaal van de Ghanese prinsjes Kwasi en Kwame die in 1837 werden meegenomen naar Nederland. De woorden een toenmalige recensie zijn nog altijd van toepassing: “Arthur Japin toont de achterkant van de geschiedenis, en dat maakt van De zwarte met het witte hart een perfect actueel boek.”

Afbeeldingsresultaat voor arthur japin          Afbeeldingsresultaat voor egge knol

Egge Knol is bijna 25 jaar conservator voor het Groninger Museum op het gebied van archeologie, geschiedenis en oude regionale kunst en nijverheid. In deze hoedanigheid stelde hij onder andere in 2014 de expositie samen over Jan Albert Sichterman (1692 – 1764) samen, een van de meest invloedrijke en opzienbarendste stadjers ooit. Sichterman was een belangrijk functionaris voor de VOC in Bengalen, het huidige Bangladesh. Na zijn carrière liet hij het befaamde Sichtermanhuis liet bouwen aan de Ossenmarkt, waarin hij plaats had voor alles wat hij had meegenomen van zijn verre reizen.

Toegang €5,- (studenten ontvangen €2,50 korting op vertoon van studentenkaart.)

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde A-Kerkhof en Grote Markt.

Aanvang lezing 20:00 uur, deur open vanaf 19:30 uur

Woensdag 26 september in de Nieuwe Kerk (Nieuwe Kerkhof 1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.