‘Soms was de nacht zo wonderschoon, dat hij de ochtend kon verdragen’

Helaas, die is niet van mij. Ik mocht het willen. Het komt uit de pen van Willem Wilmink. Het is een regel uit het liedje ‘De meisjes uit vervlogen dagen’. Dit jaar is het ook het thema van de kerstnachtdienst in de Nieuwe Kerk. Wie hoopt er stilletjes niet op dat de kerstnacht de hele janboel bij elkaar weet te houden. Dat jij dat niet zelf hoeft te doen. Maar dat het gewoon aan jou gebeurt en aan al die andere stadjers. Zonder dat iemand zich mooier voor hoeft te doen dan ie is. Zou dat niet wonderschoon zijn?
De teksten van Wilmink zitten vol heimwee en verlangen. Daarom passen ze ook zo goed bij de sfeer van de kerstnacht. Waarom lopen er zo laat op de avond nog mensen het pad op naar de kerk? Omdat heimwee en verlangen hen beweegt. Ken je dat gevoel dat je onderweg in het leven iets bent kwijt geraakt, hoe blij je ook bent met wat je onderweg gevonden hebt aan ruimte en vrijheid? Ken je het verlangen dat er meer is dan jouw eigen ruimte en vrijheid? Het verlangen naar een buurt, een stad, een wereld, die het woord ‘samen’ op een nieuwe manier leert spellen?
Het klinkt wel wat romantisch. Nou en? Het geboorteverhaal van het kerstkind kan het wel hebben. Het loopt niet voor ons weg als we onszelf de volgende dag brak in de spiegel terug zien. Waarom zou het dan schrikken van ons net iets te dik aangezette heimwee en verlangen op kerstavond?
Dus laten we het liedje van Willem Wilmink vrolijk klinken in de kerstnachtdienst, naast de engelenzang. ‘De meisjes uit vervlogen dagen, we weten niet meer waar ze wonen,’ schrijft Wilmink. Geldt dat ook niet voor de engelen? Wie weet nog waar de hemel is en of er wel een God bestaat? Toch lopen mensen op kerstavond het pad op. Dat jij de engelen niet meer weet te vinden, wil toch niet zeggen dat zij jou ook niet meer weten te vinden? In de kerstnacht kan alles.

Evert Jan Veldman

Verschenen in het magazine ‘Kop d’r Veur’ van de Hortusbuurt en het Ebbingekwartier – december 2018

One thought to “‘Soms was de nacht zo wonderschoon, dat hij de ochtend kon verdragen’”

 1. Prachtig Evert Jan. Wat goed dat je je niet van de wijs hebt laten brengen door ons. Jouw inspiratie
  wint het. Het schaamrood komt mij om de kaken dat ik daarin ben meegegaan. Het zal mijn verdorven
  karakter zijn. Nou ja…. er is nog hoop!
  Het komt allemaal goed met de diensten. Zeker weten.
  Ik wens jou, Jetty en jullie gezin Gezegende Kerstdagen en
  Vrede en alle goeds voor 2019!
  Maaike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.