Erwin Landman geeft een presentatie

Samenvatting gemeenteberaad 30 april

Zondag 30 april hebben we in het gemeenteberaad gesproken over het beroepen van een nieuwe predikant voor de Nieuwe Kerk. Dit is nodig wanneer ds. Evert Jan Veldman voor een deel van zijn tijd gaat werken als diaconaal predikant voor de stad Groningen. De nieuwe predikant gaat aan de slag in nauwe samenwerking met ds. Evert Jan Veldman. Tijdens het gemeenteberaad hebben we samen nagedacht en gesproken over het profiel van de nieuwe predikant. Ook de procedure van de beroeping kwam aan de orde.

Wanneer we van de Classis toestemming krijgen voor het beroepen van een nieuwe predikant is de procedure als volgt:

  • De kerkenraad benoemt een beroepingscommissie.
  • Als het profiel voor de nieuwe predikant is opgesteld wordt deze gepubliceerd en aan de wijkgemeente bekend gemaakt. De gemeente krijgt de gelegenheid om schriftelijk – en ondertekend door één of meer indieners – via de scriba (scriba@nieuwekerk.org) namen door te geven aan de beroepingscommissie.
  • De commissie gaat aan de slag en komt met een voordracht aan de kerkenraad.
  • Als de kerkenraad instemt met de voordracht wordt deze voorgelegd in een gezamenlijke vergadering van Algemene Kerkenraad en de wijkkerkenraad. Na instemming van de Algemene Kerkenraad kan de kerkenraad overgaan tot het formeel verkiezen van de kandidaat waarop een beroep wordt uitgebracht.
  • De kerkenraad maakt de naam van de kandidaat aan de gemeente bekend. De gemeente heeft dan de mogelijkheid bezwaar te maken tegen de gevolgde procedure.
  • Als de bezwaartermijn is versteken en er is geen bezwaar gemaakt, kan het beroep worden uitgebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.