Requiem van Duruflé door het NNCK

Op 3 mei zingt het Noord Nederlands Concertkoor het Requiem van Duruflé in de Nieuwe Kerk te Groningen.

Leendert RuniaDirigent
Roele KokBariton
Eske TibbenMezzo sopraan
Jochem SchuurmanOrgel

De Franse componist en organist Maurice Duruflé was leerling van Paul Dukas en de grote organist en componist Louis Vierne. Vanaf 1944 was hij als leraar verbonden aan het conservatorium in Parijs. De meeste van Duruflés werken, waaronder vocale composities en orgelwerken, zijn religieus. Hoewel zeker niet modern, maken zijn werken door hun ingetogenheid en expressieve warmte een diepe indruk. Duruflé schrapte en verbeterde voortdurend zijn werken. En was hij dan nóg niet tevreden, dan gooide hij het werk in de vuilnisbak. Al met al vergaarde deze componist een matig oeuvre. Slechts veertien stukken bleven gespaard, waar tenminste één meesterwerk bij zit, het Requiem uit 1947.

Uitvoeringen:

DurufléRequiem
DurufléVier motetten (a capella)
Paul AitkenFlanders Fields

Het is alsof je een groep Franse monniken hoort zingen onder begeleiding van fraaie akkoorden en innige melodieën. Duruflés Requiem herbergt veel Gregoriaanse melodieën, gestoken in een impressionistisch jasje. Het Piu Jesu uit de vredige dodenmis geldt als absoluut hoogtepunt en wordt dikwijls als zelfstandig stuk uitgevoerd. Duruflés Requiem kent geen Dies Irae. Geen schilderachtig verslag van het laatste oordeel zoals dat in menig requiem voor een dramatisch hoogtepunt zorgt. Het Requiem straalt berusting uit en een haast vanzelfsprekend vertrouwen dat alles goed komt en dat je niet bang hoeft te zijn dat de hemel voor jou gesloten blijft. Net als in het even zo fraaie Requiem van collega Gabriel Fauré, die trouwens als voorbeeld gold, zoekt Duruflé zijn muzikale troost in pasteltinten.

Het Noord Nederland Concertkoor
Het Noord Nederlands Concertkoor (NNCK) is sinds 1991 het vaste projectkoor van het Noord Nederlands Orkest. Het koor is samengesteld uit ruim honderd gevorderde amateurzangers uit Groningen, Friesland en Drenthe en voert zo’n vier keer per seizoen werken uit zoals de Carmina Burana, het Requiem van Berlioz en de Mattheus Passion. De repetities worden geleid door koordirigenten Louis Buskens en Leendert Runia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.