Overzicht Cantatediensten

In dit nieuwsbericht vindt u een overzicht van de cantatediensten voor het komende seizoen. Alle diensten (muv de cantatedienst op 5 november) vinden plaats in de Nieuwe Kerk, aanvangstijd 17:00u. Deze diensten zijn ook als evenement toegevoegd en zullen  te zijner tijd verschijnen op deze site.

 

1 oktober 2017

Gott der Hoffnung, erfülle euch TVWV 1:634 G.Ph.Telemann (1681-1767)

Gott der Herr ist Sonn und Schild BWV 79 J.S.Bach (1685 – 1750)

Cantorij van de Nieuwe Kerk, solisten en barokorkest o.l.v. Jelte Hulzebos

Voorganger: ds. Evert Jan Veldman

Organist: Stef Tuinstra

In deze cantatedienst zijn het Lutherjaar (31 oktober 1517) en het Telemannjaar (250ste sterfdag) samengebracht.

De cantate ‘Gott der Herr ist Sonn und Schild’ schreef Bach voor het Reformationsfest, Hervormingsdag 31 oktober 1725. Geheel ten onrechte bevindt de cantate zich in de schaduw van BWV 80, ‘Ein feste Burg ist unser Gott’. Alles aan deze cantate is bijzonder; de instrumentale bezetting met daarin twee hoorns en pauken, een schitterend openingskoor en dito aria’s.

In twee van zijn missen hergebruikte Bach zowel het openingskoor als de beide aria’s, hetgeen we moeten opvatten als een certificaat van tevredenheid.

De ooit aan Bach toegeschreven cantate ’Gott der Hoffnung, erfülle euch‘ is inmiddels door muziekwetenschappers toegeschreven aan Telemann. Hij schreef het in 1717 als pinkstercantate en evenals Bach’s BWV 79 vereist ook dit werk twee hoorns. Van de beide componisten was Telemann het meest geliefd, maar met de rivaliteit viel het wel mee omdat Telemann de peetoom was van Bach’s zoon Carl Philippe Emanuel.

 

5 november

Stedelijke cantatedienst in de Martinikerk in het kader van het Schnitgerfestival.

Aanvang: 10.00 uur

 

3 december 2017

Viering 25 jaar Cantatediensten

Magnificat BWV 243 J.S.Bach (1685 – 1750)

Cantate Consort, solisten en barokorkest o.l.v. Jelte Hulzebos

 

Voorganger: ds. Tiemo Meijlink

Organist: Stef Tuinstra

 

Bach componeerde dit meesterwerk in 1723 toen hij ruim een half jaar in functie was als cantor in Leipzig. Hij schreef het voor de vesper van de eerste Kerstdag en gaf er meteen zijn visitekaartje mee af. Het is een grootschalig en complex werk bestaande uit twaalf delen, een vijf-stemmige koorbezetting, vijf solisten en een royaal orkest met o.a. trompetten en pauken.

Wetende dat het topkwaliteit was herschreef hij het enkele jaren later om de uitvoeringsmogelijkheden te vergroten. Daarbij wijzigde hij de instrumentatie en schrapte de ‘Einlagen’ met Kerstkoralen zodat het voor elk moment in het kerkelijk jaar geschikt werd.

Met dit feestelijke werk worden 25 jaar cantatediensten én 25 jaar Cantate Consort gevierd.

 

4 februari 2018

Wer nur den lieben Gott lässt walten BWV 93 J.S.Bach (1685 – 1750)

Cantate Consort, solisten en barokorkest o.l.v. Jelte Hulzebos

 

Voorganger: ds. Marga Baas

Organist: Stef Tuinstra

 

De cantate ‘Wer nur den lieben Gott lässt walten‘ is een zogeheten koraalcantate, maar in dit geval een van een uitzonderlijk soort. Alle zeven strofen van het lied klinken in deze cantate. De structuur is symmetrisch met het vierde deel als centrum, een duet voor sopraan en alt, omspeeld door de violen en altviolen.

Bach nam dit duet op in de ‘Schübler’ koralen, een bundel met orgeltranscripties van koraalgebonden aria’s uit verschillende cantates. Ook deze orgelversie wordt gespeeld.

In het openingskoor klinkt niet zoals gebruikelijk de melodie in de sopraanpartij. Bach heeft hier gekozen voor een uitgebreide koraalbewerking op de tekst van de eerste strofe, waarbij de melodie verschijnt in alle stemmen. Dit alles heeft hij omlijst met instrumentale invallen die gebaseerd zijn op de koraalmelodie. De cantate is een Meesterstuk.

 

4 maart 2018

Membra Jesu Nostri BuxWV 75 Dietrich Buxtehude (1637 -1707)

Cantate Consort, solisten en barokorkest o.l.v. Jelte Hulzebos

 

Voorganger: ds. Evert Jan Veldman

Organist: Stef Tuinstra

 

Met de uitvoering van de cantatecyclus Membra Jesu Nostri zijn we getuige van Buxtehude’s persoonlijke religieuze beleving.

Buxtehude gebruikte voor deze compositie een middeleeuwse mystieke tekst van Arnulf van Louvain (Leuven, ca 1200) waarin de voeten, de knieën, de handen, de zij, de borst, het hart en het hoofd van de gekruisigde Christus worden beschreven. Alle zeven cantates bestaan uit een inleidende instrumentale sonate, een vocaal deel op een door Buxtehude gekozen Bijbeltekst, gevolgd door de tekst van Arnulf van Louvain, een ritornel en tot slot de herhaling van het eerste vocale deel. Passiemuziek die het hart raakt.

 

1 april 2018

 

Christ lag in Todesbanden BWV 4 J.S.Bach (1685 – 1750)

Bleib bei uns, denn es will Abend werden BWV 6 J.S.Bach

Cantate Consort, solisten en barokorkest o.l.v. Jelte Hulzebos

 

Voorganger: ds. Evert Jan Veldman

Organist: Stef Tuinstra

 

De Paascantate ‘Christ lag in Todesbanden’ is de eerste cantate die Bach schreef toen hij in Mühlhausen werkte. Hij gebruikte de volledige tekst van dit Lutherlied. Na een inleidende Sinfonia volgen de zeven coupletten in verschillende vocale bezettingen.

Ondanks de ogenschijnlijke eenvoud, geworteld in de Noord-Duitse traditie, laat Bach in deze cantate een eigen idioom horen dat de cantate terecht zo geliefd maakt.

De cantate ‘Bleib bei uns, denn es will Abend werden‘ componeerde Bach voor de tweede Paasdag. Het is een schitterende cantate met een prachtig, enigszins melancholiek openingskoor, gevolgd door een bijzondere alt-aria met de hobo da caccia. Het derde deel, de koraalbewerking ‘Ach bleib bei uns Herr Jesu Christ’ voor sopraan en violoncello piccolo nam hij op in de ‘Schüblerkoralen’. Deze orgelversie zal worden gespeeld.

 

6 mei 2018

Delen uit de Musicalische Exequien Heinrich Schütz (1585 – 1672)

Consequens o.l.v. Han Warmelink

 

Voorganger: ds. Alberte van Ess

Organist: Stef Tuinstra

 

Heinrich Schütz schreef in 1636 de Musicalische Exequien in opdracht van graaf Heinrich Posthumus Reuß voor diens uitvaart. Reuß had een koperen grafkist laten vervaardigen met op het deksel en de zijden 25 bijbel- en liedteksten, die betrekking hebben op de dood en de opstanding. Deze ‘Lutherse uitvaartmis’ is een van de meest indringende composities van Schütz. Dit meesterwerk wordt omkaderd met werken van tijdgenoten die aansluiten bij het herdenken van onderdrukking en bevrijding.

 

 

3 juni 2018

Psalmen en motetten van:

Claudio Monteverdi (1567 – 1643)

Heinrich Schütz (1585 – 1672)

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)

Cantate Consort en instrumentalisten o.l.v. Jelte Hulzebos

 

Voorganger: ds. Evert Jan Veldman

Organist: Stef Tuinstra

 

Met Monteverdi werd een compleet nieuwe compositiestijl in Italië geïntroduceerd. Hij ontwikkelde de zogenaamde ‘Seconda pratica’, een stijl waarbij de tekst het uitgangspunt voor de compositie vormt. Deze omwenteling heeft immense gevolgen gehad voor de muziekgeschiedenis.

Er worden Vesperpsalmen van Monteverdi uitgevoerd en motetten van Schütz die onmiskenbaar door deze nieuwe stijl beïnvloed zijn. Schütz heeft als grootste 16de/17de eeuwse Lutherse componist op zijn beurt J.S. Bach geïnspireerd, waarvan ook een motet wordt uitgevoerd.

 

25 jaar Cantates in de Nieuwe Kerk

 

Het seizoen 2017-2018 is het vijfentwintigste jaar dat de serie Cantatediensten in de Nieuwe Kerk wordt georganiseerd, een jubileum! Al 25 jaar wordt er een grote diversiteit aan kerkmuziek ten gehore gebracht op kwalitatief hoog niveau. Het Cantate Consort dat direct in het begin door Jelte Hulzebos met vooruitziende blik is opgericht en dus ook zijn 25-jarig jubileum viert, heeft daaraan een wezenlijke bijdrage geleverd. De bezoekers weten dat op waarde te schatten want de belangstelling blijft onverminderd groot. We nodigen u uit om het glas te heffen op het jubileum op 3 december, na afloop van de cantatedienst waarin het feestelijke Magnificat van J.S. Bach zal klinken.

Zoals u gewend bent ligt ook dit seizoen het accent op het werk van J.S. Bach met cantates en het Magnificat, maar daarnaast wordt ook prachtige kerkmuziek van Telemann, Schütz, Monteverdi en Buxtehude uitgevoerd. Van laatstgenoemde wellicht het mooiste wat hij schreef, de mystieke passiemuziek ‘Membra Jesu Nostri’.

Zoals altijd streven we naar het hoogst haalbare niveau. Naast de koren zetten de professionele solisten en de gespecialiseerde barokmusici zich daarvoor nu al 25 jaar met succes in. Zonder hun deskundigheid, groot enthousiasme en passie voor deze muziek zouden de cantatediensten ondenkbaar zijn.

Ondanks het feit dat de musici voor een minimale vergoeding spelen en zingen zijn de kosten op jaarbasis hoog. Uw financiële steun om de plannen te realiseren en te continueren is onontbeerlijk! Wij vragen daarom een bijdrage van minimaal € 7,50 in de collecte die bij de uitgang van elke cantatedienst wordt gehouden. Daarnaast kunt u zich aanmelden als donateur door overmaking van ten minste € 25,- op banknummer NL67INGB0009444965 t.n.v. Commissie Cantates in de Nieuwe Kerk.

 

 

Comité van aanbeveling:

Ton Koopman organist, clavecinist, dirigent Amsterdam Baroque Orchestra and Choir

Masaaki Suzuki, organist, clavecinist, dirigent Bach Collegium Japan

Carolien Eijkelboom, docent en coach Oude Muziek

Jan Luth, hymnoloog, kerkmusicus

Evert Jan Veldman, predikant Protestantse Wijkgemeente Nieuwe Kerk

 

Tekst: Jelte Hulzebos

 

Adres: Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof 1, 9712 PT Groningen

Meer informatie op onze website www.cantatediensten.nl

Inlichtingen: Jelte Hulzebos tel. (050) 5730902

www.jeltehulzebos.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.