Met korting naar het Allerzielenconcert: de NPU & Bach in de Nieuwe Kerk te Groningen

Het Nationaal Allerzielen Concert is er voor iedereen die met muziek en gedichten stil wil staan bij geliefden die er niet meer zijn.  Vrijdag 3 november komt De Nieuwe Philharmonie voor het eerst naar Groningen, met een programma waar Johannes Leertouwer zelf over zegt : “Ik koos muziek van J.S. Bach en diens achterneef Johann Christoph Bach en ook van Dietrich Buxtehude. Behalve het vierde Brandenburgse concert ook twee fameuze cantates: Komm du süße Todesstunde en de zogeheten Actus Tragicus.”

“Deze muziek behoort tot het mooiste dat Bach schreef, maar de teksten van beide cantates zijn doordrenkt van een doodsverlangen dat in onze tijd wellicht vreemd aandoet. Ik denk dat voor veel mensen de afkeer van de wereldlijke beslommeringen die er uit spreekt nog wel invoelbaar is, maar het wordt ingewikkeld als we een evenwicht moeten vinden tussen ons vreugdevolle verlangen om bij Jezus te zijn in de dood en het verdriet over het afscheid van alle mensen van wie we houden en met wie we het leven delen.”

Dichter Karel Eykman zal gedichten voordragen tijdens de concerten. In die gedichten klinkt een tegenstem tegenover de aanvaarding die in Bach lijkt te klinken, eerder wil hij mensen bemoedigen in hun gerechtvaardigde woede over de dood. Na de edities van de voorgaande jaren waarin de dichters Anne Vegter en Bette Westera aansloten bij de teksten uit respectievelijk het requiem van Fauré (2015) en het Stabat Mater van Pergolesi (2016), tekent zich nu een editie af waarin de dichter in de oppositie zal gaan.

Aan het eind van het programma klinkt het prachtige motet ‘Es ist nun aus met meinem Leben’ van Johann Christoph Bach. ‘Kein Tröpflein ist mehr ins Fass’ zingen de 8 zangers; het leven is tot de laatste druppel opgemaakt.  Daarmee worden we er nog eens aan herinnerd dat niet de dood bijzonder is, maar het leven.

 

Kom luisteren naar het Nationaal Allerzielen Concert, vrijdag 3 november 20.15 in De Nieuwe Kerk te Groningen. Indien u kaarten besteld via deze link: https://www.klassiekemuziek.nl/e/11137/k ontvangt u 25% korting EN de DVD van de Messiah als ontmoetingsgeschenk.

We hopen u vrijdag a.s. te ontmoeten in de Nieuwe Kerk te Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.