MATTHÄUS PASSION IN NIEUWE KERK

Nergens ter wereld wordt de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach in de periode voor Pasen zo vaak uitgevoerd als in Nederland. Dat kan op veel verschillende manieren. Een hooggewaardeerde uitvoering door de Nieuwe Philharmonie Utrecht (NPU) komt naar Groningen. Op zondag 14 april 2019 om 14.30 uur voert de NPU de Matthäus Passion voor de tweede keer uit in de Nieuwe Kerk. Recensent Paul Herruer van het Dagblad van het Noorden noemde de eerste uitvoering in 2018 zijn culturele hoogtepunt van het jaar in Groningen. Ook de NRC noemt dit de mooiste uitvoering en geeft vijf sterren. Maarten Brand van Opus Klassiek noemt het een aaneenschakeling van muzikale hoogtepunten op internationaal niveau. 

Wat is er zo bijzonder dan? Dirigent Johannes Leertouwer kiest voor een solistisch bezette Matthäus Passion, wat zorgt voor een optimale zeggingskracht. Johannes Leertouwer: “Als geboren Groninger ben ik heel blij met de mogelijkheid om de Matthäus in mijn geboortestad te mogen brengen. Bijzonder is de mooie opstelling en sfeer in de Nieuwe Kerk, waardoor wij als musici echt contact hebben met het publiek. Ik leid de uitvoering niet als dirigent met de rug naar het publiek  toegekeerd, maar  vanaf de eerste viool. Voor u staan tien zangers met om hen heen twee orkesten. Het is een collectief van solisten dat u het verhaal vertelt. Ze zingen u toe. Ze zingen elkaar toe. Ze zingen over liefde en schuld, over pijn, verdriet en rust…” 

Het NPU bestaat volledig uit internationale topmusici. De zangers zijn allemaal solisten. 
Evangelist: Guy Cutting en Christus: Tom Sol. 
Koor 1: Stefanie True (sopraan), Mark Chambers (alt), Matthew Long (tenor), Robert Davies (bas).
Koor 2: Klaartje van Veldhoven (sopraan), Robert Buckland (tenor), Sharon Carty (alt), Martijn Cornet (bas).

De koralen in het openingskoor en aan het einde van het eerste deel worden gezongen door de Roden Girl Choristers onder leiding van Sonja de Vries.

Kaarten zijn nu met vroegboekkorting te boeken via internet op https://www.klassiekemuziek.nl/e/12209/js-bach-matthaus-passion-nieuwe-philharmonie-utrecht-groningen


K

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.