‘Jij laat ook iedereen maar binnen!’

Al eens eerder vergeleek ik de Nieuwe Kerk met een grote moeder met schort. Zo een uit mijn kindertijd. Als je de achterdeur open trok, stond je zo maar bij haar in de keuken. Ze groette je alsof je een van haar was. En wat je op je hart had, was nooit te onbeduidend om naar te luisteren.

Sinds overdag de deur van de kerk openstaat, is dat beeld van die moeder alleen maar scherper geworden. Zo nu en dan loopt er iemand naar binnen die iets op zijn hart heeft of die gewoon even beschutting zoekt tegen het rumoer en de drukte. Het Stilteportaal met de waxinelichtjes is als de keuken van die moeder. Er wordt geluisterd. Je weet het zeker. Ook als de volwassene in jou weet dat zoiets niet kan. Je spreekt je uit. Er is niemand die iets terug zegt. Maar de stilte zegt niet dat jij een dwaas bent. De stilte luistert. Het vlammetje brandt. En binnen in je wordt het lichter.

Waar deze moeder niet zo goed in is, is op de centen letten. Er is er een met hoge nood, die met regelmaat in haar portemonnee zit. Soms is een luisterend oor gewoon niet genoeg. ‘Let eens wat beter op,’ zou je tegen deze moeder willen zeggen. ‘Jij laat ook iedereen maar binnen.’ Ze knikt alsof ze je gehoord heeft. Maar ja, haar ogen zijn niet gemaakt om op haar portemonnee te letten. En haar oren zijn er om te luisteren naar wat iemand op haar hart heeft en niet om onraad voor te zijn.

Wie nu naar het Stilteportaal komt om een kaarsje te branden, kan zijn euro er niet meer kwijt. Dat is jammer. Want je wilt toch laten zien dat je blij bent met zo’n plek waar er naar jou geluisterd wordt. Troost je dan met de gedachte dat het nog vervelender is voor die ene met hoge nood, die niet meer in haar portemonnee kan zitten. Ook die ene blijft trouwens welkom. Misschien heeft hij of zij al twee waxinelichtje aangestoken: een om vergiffenis te vragen en een om alsjeblieft nog een keer weer de portemonnee op tafel te leggen. Dat laatste schietgebedje zal niet worden verhoord.

Wilt u vriend worden van de grote moeder met schort, maak dan € 10 over op IBAN NL14ABNA0628391722 t.n.v. Vrienden van de Nieuwe Kerk. En doe dat elk jaar weer, bijv. op 7 juni als de moeder jarig is.
Uit ‘Kop d’r Veur’ – Magazine van de Hortusbuurt en het Ebbingekwartier, januari/februari 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.