Festival van de Geest 2017 – Spelen met de Ruimte

Van donderdag 7 september t/m zondag 10 september is het Festival van de Geest in en rond de Nieuwe Kerk. Het festival is een coproductie van de Hortusbuurt / Ebbingekwartier en de Nieuwe Kerk. Het thema is dit jaar: ‘Spelen met de Ruimte’. Als de deuren van de Nieuwe Kerk open zijn, is het gebouw geen bolwerk meer maar een dak boven de straat. Als de kerkruimte en de publieke ruimte met elkaar in contact staan, ga je anders kijken. Laat je verrassen en zet de data alvast in je agenda!

Het programma van het Festival van de Geest, voor jou op een rijtje gezet:

Beeldende Kunst en Urban Dance
Donderdag 7 september
20 uur

De openingsavond van het Festival van de Geest 2017. Het thema van het festival: ‘Spelen met de Ruimte’. Met een voordracht van drs. Saskia van Lier. Zij studeerde Klassieke Talen en Godsdienstwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is deskundig op het gebied van kerkgebouwen en christelijke kunst en is met name geïnteresseerd in de historische aspecten. En met dansers van Urban House Groningen, die spelen met de ruimte van de Nieuwe Kerk. Al dansend leggen zij de verbinding tussen de publieke ruimte en de kerkruimte. Een van het is de topdanser Mohamed Yusuf Boss, winnaar van de Gouden C, de prijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Ook is voor het eerst de fototentoonstelling te bezichtigen met ingezonden werk in het kader van de prijsvraag. De winnaars worden vrijdagavond bekend gemaakt.

 

Bouwkunde en Muziek
Vrijdag 8 september
20 uur

Kleurden op donderdagavond kunstgeschiedenis en dans het programma van het festival (‘Spelen met de Ruimte’), vanavond zijn dat bouwkunde en muziek. Drie architecten delen hun ideeën over de verbinding tussen de Nieuwe Kerk en de publieke ruimte. Wil deze kerk geen gesloten bolwerk zijn, maar ‘een dak boven de straat’, hoe zou je dat dan kunnen bewerkstelligen? De drie presentaties worden afgewisseld met muziek door studenten van het Prins Claus Conservatorium.

Deze avond worden ook de winnaars bekend gemaakt van de fotowedstrijd, die in het kader van het festival is uitgeschreven. De tentoonstelling van het ingezonden werk is gedurende het hele festival te zien in de Nieuwe Kerk.

Kunst- en Cultuurmarkt, Open Monumentendag en Buurtmaaltijd
Zaterdag 9 september
Vanaf 10 uur

Zoals ieder jaar wordt de Kunst- en Cultuurmarkt (10 – 17 uur) tijdens de Open Monumentendag op het grasveld rondom de kerk georganiseerd. En ieder jaar komen er honderden bezoekers op af. De kerk is open om te bezichtigen. Er wordt muziek gemaakt. En de toren kan worden beklommen. Als afsluiting van de dag is er weer een buurtmaaltijd in het groen rond de kerk, dit maal verzorgd door onze eigen Wilde (buurt)Slager. Natuurlijk zal er ook een vegetarisch menu geserveerd worden. Wil je je alvast opgeven dan kan dat via festivalvdgeest@gmail.com. Verdere gegevens volgen spoedig!

 

Themadienst
Zondag 10 september
9.30 uur

Is de Nieuwe Kerk een tempel of een herberg? Die vraag stellen we ons in de themadienst tijdens het Festival van de Geest. ‘Spelen met de Ruimte’ is het thema van het festival. Je kunt op verschillende manieren kijken naar de kerk. Als er wordt gezongen en gebeden, denk je eerder aan een tempel. Maar als je er samen met de buurt eet, of jan en alleman welkom heet op Open Monumentendag, dan lijkt ze op een herberg. Misschien is de Nieuwe Kerk ook wel allebei: tempel en herberg. Als ze geen herberg wil zijn, kan ze ook geen tempel zijn. In deze dienst vieren we de Maaltijd van de Heer. Komt dat even goed uit!

We lezen het overbekende verhaal van de Barmhartige Samaritaan (Lucas 10, 23 – 37). Voorganger is ds. Evert Jan Veldman

Open kerk, Stadswandeling en Korenspektakel
Zondag 10 september
Vanaf 13 uur

Vanaf 13 uur is de kerk open om te bezichtigen. Ben je vroeg, dan kon je er zo maar eens blijven hangen. Want er is genoeg te doen. Om 13.30 uur is er een toelichting op de stadswandeling met als thema ‘Spelen met de Ruimte’. Daarna is er de wandeling die je rond 15.30 uur terug brengt naar de Nieuwe Kerk. Daar oefenen de koren, die zich voorbereiden op het Korenspektakel dat om 16 uur begint. Elk koor kiest een plek in de ruimte om een lied te zingen dat typisch bij hen past – een muzikaal visitekaartje! Als feestelijk slotakkoord van het hele festival wordt samen met alle koren en de belangstellenden het ‘Halleluja’ van Leonard Cohen gezongen! Daarna toasten we op het leven, op het samen wonen in de Hortusbuurt / Ebbingekwartier en op de Nieuwe Kerk als huiskamer in Stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.