Feestelijke heringebruikname Timpe-orgel! -update-

Update

De orgelmarathon zal worden afgetrapt door niemand minder dan René Paas, commissaris van de Koning in onze provincie. De marathon begint om 18:00u, zie hieronder voor een overzicht van de organisten en het verdere programma, dat al om 16u begint!

Het programma is al te bekijken: Programmaboekje Timpe-orgel

—————————————————————————————————————————————–

Op vrijdag 15 juni aanstaande wordt in de Nieuwe Kerk een groot orgelfeest gehouden. Dan wordt het Timpe-orgel weer officieel in gebruik genomen. De afgelopen jaren is het instrument in twee fasen hersteld. In 2008-2011 werden vooral orgelbouwtechnische werkzaamheden uitgevoerd en is de orgelkast hersteld en herschilderd, vanaf 2015 vonden restauratie en klankherstel van het pijpwerk plaats. Beide fases zijn uitgevoerd door Mense Ruiter Orgelmakers.

Om 16 uur wordt het instrument weer ‘teruggegeven’ aan de Protestantse Gemeente Groningen. Het wordt dan bespeeld door Wim Diepenhorst en Peter van Dijk, die respectievelijk namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en als orgeladviseur bij de tweede fase betrokken waren.

Vanaf 18.00 tot 23.00 uur is er vervolgens een ORGELMARATHON. Deze zal worden afgetrapt door niemand minder dan René Paas, commissaris van de Koning in de provincie Groningen. Tijdens de marathon treden steeds in één uur 3 organisten op. In alfabetische volgorde: Tymen Jan Bronda, Jelte Hulzebos, Leonore Lub, Pieter Pilon, Stef Tuinstra, Matthijs de Vreugd, Henk de Vries, Janny de Vries en Erwin Wiersinga.

In de pauzes tijd om de inwendige mens te versterken en aan het eind ook gelegenheid om op het orgel te kijken.

Een week van tevoren worden de te spelen werken aangekondigd op de website www.nieuwekerkgroningen.nl

Bij de eindkeuring in 1831 schrijven de keurmeesters dat het een uitmuntend orgel is “en dat Groningen’s ingezetenen er roem op mogen dragen, zulk een werk in eene hunner kerken te mogen bezitten.” Die lovende woorden zijn nu weer van toepassing geworden en dat is wel een feestje waard.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.