Credo – geloven op scherp

Opgestaan op de derde dag, volgens de Schriften – Henk Pietersma

Wat zijn de geloofsbelijdenissen van deze tijd? Er zijn woorden die eeuwenlang als cement voorde samenleving hebben gewerkt. Vluchtigheid en fragmentering van waarden knagen vandaag aan het voortbestaan van deze grote woorden. ‘Ieder zijn eigen waarheid’ lijkt een adagium te zijn waarmee elke andere waarheid wordt overschreeuwd.

Henk Pietersma laat in zijn werk als beeldend kunstenaar zien dat hij zich aan deze afbraak niet wil verbinden. Liever zoekt hij al schilderend naar de overblijfselen van woorden met ‘eeuwigheidswaarde’. Hij vond ze in de Latijnse Mis en in de Geloofsbelijdenis. Woorden van zo’n 1700 jaar oud. Hij vroeg zich af wat in onze tijd nog rest van de betekenis en de werking van deze taalmonumenten.

De 76 beelden die hij tekende en schilderde en de woorden die hij daarna schreef roepen vragen op van waaruit misschien een nieuwe positiebepaling kan ontstaan.

De 76 beelden zijn samen gebracht in een boek, getiteld ‘Credo – geloven op scherp’, uitgegeven door Jongbloed boeken. De kunstwerken zijn te bezichtigen in de kooromgang van de Martinikerk.

Om deze expositie te vieren, staat de Martinidienst op zondag 28 april om 11.30 uur in het teken van het werk van Henk Pietersma. De Dutch Choral Singers zingen onder leiding van Henk de Vries. Vincent Hensen-Oosterdijk bespeelt het Martiniorgel. Voorganger is ds. Evert Jan Veldman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.