Allerzielen

Op vrijdag 2 november, de dag van Allerzielen, was  de Nieuwe Kerk de hele dag open. Deze openstelling was voor de eerste maal op de dag zelf. Van 10:00 uur tot 20:00 uur konden nabestaanden hun  verwante, vriend of kennis gedenken en daarbij een gedachteniskaars aansteken. Het was een mooie en  sfeervolle dag.


Achtergrond
Allerzielen (het feest van alle zielen) is van roomskatholieke oorsprong en werd in de 12e eeuw ingevoerd door paus Johannes XIX, te houden op de dag na Allerheiligen. In de protestantse kerk wordt Allerzielen niet gevierd omdat ze de
leer van het vagevuur, een voorportaal van de hemel, ontkent. Men bidt op Allerzielen voor de gestorvenen teneinde de verblijfsduur en de kwellingen op die ellendige plaats te bekorten en ze gelouterd voor God kunnen verschijnen. Allerheiligenavond wordt in het Engels Halloween (“All Hallows Evening”) en heeft zich als wereldlijk feest, los van Allerheiligen en Allerzielen sinds de 16e eeuw verder ontwikkeld en van daaruit verder verspreid en heeft verder niets meer met de huidige kerkelijke feesten te maken.

Chrysanten
In Midden en Zuid-Amerika gaan hele families naar het kerkhof en versieren de graven met bloemen en slingers. Bij het zuiden van ons land en in België zet bijna iedereen grote potten chrysanten op de graven van de overledenen. Het kerkhof verandert daarmee in een bloemenzee.

In de protestantse kerken worden de overledenen op ingetogen wijze herdacht in de laatste zondagsdienst van het kerkelijk jaar, het hetgeen openlijk feestelijk karakter. Maar op allerzielendag hadden we in de Nieuwe Kerk en op de oprijlaan toch bossen chrysanten geplaatst en in de kerk klonken het koororgel, piano, cello en fluit.

Gerrit de Goede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.