‘Domi zal het wel druk hebben!’

Nee, ik verveel me niet. Maar er is altijd tijd te vinden voor een pastoraal gesprek. ‘Een dominee wordt betaald om tijd te hebben,’ was het motto van oud collega Susan Freytag. Pastoraat is de kunst van het vertragen. Zodat een mens woorden kan vinden voor wat pijn doet van binnen en voor wat onuitsprekelijk blij maakt. In de gemeente van Christus vieren we de kwetsbaarheid en dat die niet zo snel mogelijk hoeft te worden weggepoetst. Als we daaraan voorbij vliegen (druk, druk, druk), gaat er iets mis. Vertragen lukt alleen als je dat samen oefent. Gemeenteleden, bezoekers, pastorale ouderlingen en dominee. In dat samenspel weet ik mij gedragen. Daarom is er altijd tijd te vinden voor een pastoraal gesprek.

One thought to “‘Domi zal het wel druk hebben!’”

  1. Als je een aantal maanden weduwe bent zijn er genoeg vragen waar je graag een antwoord op zou willen hebben. Het is gelukt voor mij om een afspraak te maken voor een pastoraal gesprek.
    Het bleek voor mij een goed idee te zijn. Ds. Veldman kan heel goed luisteren, en als hij reageert op wat je zegt, dan doet hij dat zorgvuldig met empathie en met respect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.