Kinderverhaal: Wie komt er in mijn huisje?

“Kom je in mijn huisje?,” vraagt Micha. Hij zit al boven in de boom en steekt zijn hand naar Mirjam uit. “Ja, dat wil ik wel, maar er zit al iemand in je huisje!,” zegt Mirjam. Ze wijst naar de boomhut. Voor het raampje verschijnt een hoofd. Het is Zacheüs.

Zacheüs steekt zijn hoofd door het raam. “Ik wil Jezus zien,” zegt hij, “maar hij heeft zo veel fans. En ik ben maar klein.” Nu klimt Mirjam ook in de boom. “Wacht maar,” zegt ze. “Jezus weet dat onze boomhut hier is. Als hij hier langskomt, blijft Hij vast even staan.”

Mirjam krijgt gelijk. Als Jezus vlak bij de boomhut is, roept Micha: “Jezus, kom je in mijn huisje?” Jezus steekt Zijn hand op en zegt: “Een andere keer misschien”. Dan ziet Hij Zacheüs en zegt: “Want vandaag wil ik in jouw huis zijn. Klim snel naar beneden en neem me mee.”

Even later loopt Zacheüs apetrots naast Jezus. Hij hoort niet eens dat de mensen mopperen: “Ga niet met hem mee, Jezus. Bij zijn huis staat een paal en als je daar langs wil, dan moet je veel geld betalen. En dat stopt Zacheüs allemaal in zijn eigen zakken.”

Maar als ze bij de paal komen, doet Zacheüs hem zo omhoog. Zonder geld te vragen. “Wie komt er in mijn huisje?,” roept hij lachend. In de kamer gaat hij voor Jezus staan. “Vanaf vandaag wordt het anders,” zegt hij. “Omdat jij mij zag en ik zag Jou. Vanaf nu deel ik mijn geld. En als ik iets fout heb gedaan, dan maak ik het weer goed.”

Jezus slaat Zijn armen om Hem heen. “Toen ik bij de boomhut omhoog keek, zocht Ik Mirjam en Micha,” zegt Hij. “Maar ik vond jou. En ik ben blij dat ik je gevonden heb. Vanaf nu hoor je bij ons.”

Dan draait Jezus zich om en spreidt zijn armen. “En wie komt er in mijn huisje?,” zegt Hij. Nou, dat willen Mirjam en Micha wel.

Lezing: Lucas 19:1-10
In de koffer: veel chocolademuntjes om samen te delen

One thought to “Kinderverhaal: Wie komt er in mijn huisje?”

  1. Ik begrijp niet waarom een eenvoudig verhaal zo aangepast moet worden met een boomhut en kinderen die gaan bemiddelen tussen Jezus en een verachte financiële man? Wat is hier de meerwaarde van? Het roept ook de vraag op of Jezus je pas ziet staan als je vriendjes hebt, die je helpen in beeld te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.