Kinderverhaal: Van het donker naar het licht

“Ik kom dag zeggen,” zegt Jezus. “Dat kan niet,” zegt Micha, “We zijn net vadertje en moedertje aan het spelen. Mirjam krijgt een kindje. Kijk maar.” Onder de trui van Mirjam zit een grote bobbel. Als je goed kijkt zie je dat het de lievelingspop van Mirjam is. “Ik ben papa. Mirjam is mama. Pop wordt de baby. En jij, jij bent de verloskundige die helpen moet. Dus het is maar goed dat je er bent,” zegt Micha. “Dag zeggen kan niet.”

Mirjam kijkt goed naar Jezus. “Je gaat echt weg, hè?,” vraagt ze. Jezus knikt. Mirjam vergeet het spel. Ze haalt pop onder haar trui vandaan en houdt die stevig tegen haar aan. “Zonder jou is er niks aan,” zegt Micha. “Jij ziet zo veel. Met jou is het nooit saai. Met jou erbij is de wereld mooi. Zelfs als de zon niet schijnt. Als jij zei: “Kijk eens!”, dan was er altijd iets te zien. Iets heel gewoons werd dan een wondertje.” Micha schudt zijn hoofd: “Nee, jij kunt niet weg.”

Dan zegt Jezus: “Ik ga echt weg. Dat is niet leuk. Nu voelt het een beetje donker van binnen. Maar het wordt anders. Dat beloof ik jullie. Blijf goed kijken. Ga spelen, ook als je even geen zin hebt – tóch spelen! Dan zul je zien dat iets heel gewoons soms zomaar een wondertje wordt. Als dat gebeurt, denk dan aan mij. Dan ben ik heel dichtbij. Zo dichtbij dat we elkaar kunnen zien met ons hart.”

En dan ineens zegt hij: “Ik ben de verloskundige. Is het zover Mirjam?” Snel stopt Mirjam pop weer onder de trui. Ze knikt. Micha gaat achter Mirjam staan en slaat de armen om haar heen. “Ja,” zegt Jezus, “Ik zie het al. Nu wordt de baby gauw geboren. Eerst zat die veilig in de buik. Nou is het even moeilijk en donker en krap. Maar nog even en dan wordt het licht. Dan gaat er een nieuwe wereld open!”

En ja hoor, daar is pop – ik bedoel: baby. Dag baby! Dag Mirjam! Dag Micha! Dag Jezus!

Lezing:        Johannes 16: 16 – 24
Symbool:     blinddoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.